Sting: 'Een leraar is als een artiest. En omgekeerd. Alleen met passie raak je de ander'
14 maart 2012
Sting sprak in de uitzending van NOVA College Tour over het leraarschap, de levenslessen als beroemd muzikant, werk en leren en over geluk en succes. De 60-jarige Britse artiest, die eigenlijk Gordon Sumner heet, was te gast bij Twan Huys en beantwoordde vragen van studenten. ‘’Je gaat voor het succes en denkt: als ik succes heb, dan ben ik gelukkig. Dat is een misvatting. Succes en geluk gaan niet noodzakelijkerwijs samen. Succes kan je leven gelukkig maken. Maar echt geluk zit hem in andere dingen, in je relaties, met de mensen om je heen.’’ De hele uitzending in de herhaling.Over succes en de schaduwkant:
Ik had het geluk dat ik pas op mijn 27e succesvol en beroemd werd. Ik had al een baan gehad, Ik was leraar, bouwde pensioen op, betaalde belastingen, en ging stemmen. Ik was al behoorlijk volwassen. Ik was ook vader, had een gezin. Niet het ene moment scholier, het volgende superster. Daar ben ik dankbaar voor. Maar het blijft gevaarlijk. Als je jong bent, denk je dat die twee dingen hetzelfde zijn. Succes en geluk dat dat hetzelfde is. Je gaat voor het succes en denkt: als ik succes heb, dan ben ik gelukkig. Dat is een misvatting. Succes en geluk gaan niet noodzakelijkerwijs samen. Succes kan je even gelukkig maken. Maar echt geluk zit ‘em in andere dingen. Echt geluk zit in je relaties, met de mensen om je heen. Je gezin, de mensen met wie je werkt. Het zit hem niet in hoeveel platen, concertkaartjes je verkoopt. Die les heb ik wat later geleerd. Toen ik 28 of 29 was. Ik was heel succesvol en tegelijk heel ongelukkig. Dat was een goede les. Ik besefte dat ik mijn geloof en ideeën over geluk ergens anders op moest richten. En dat doe ik nu.
Over zijn jeugd:
Een makkelijke jeugd bestaat niet, niemand heeft een gemakkelijke jeugd.
Over twee van zijn zes kinderen die ook in de muziek zitten:
Ze hebben geen keus, ze zijn muzikanten. Ze willen muziek spelen, met hart en ziel, dat moeten ze dus doen. Het enige advies wat ik ze ooit heb meegegeven is goed oefenen.
Over zijn eigen ontwikkeling:
Het is altijd mijn strategie geweest om te werken met mensen die beter zijn dan ik. Als ik zou willen leren tennissen. Zou ik dat doen tegen iemand die beter is en de bal terug zou krijgen. Dan moet ik beter spelen om mee te komen. Zo is het met muziek ook. Ik werk met betere muzikanten. Dan moet ik beter spelen, zodat een dialoog mogelijk wordt. Zo heb ik altijd gewerkt en dat blijf ik doen.
Mijn muziek heeft zich ontwikkeld op de werkvloer, in de pubs. Mijn carriere is niet op tv gemaakt en/of in talentenjachten en daar ben ik dankbaar voor.
Kijkt u wel eens naar Idols of The Voice?
Ik was er niet van onder de indruk. Vooral door dat hele idee van beoordeeld worden. Ik vind dat raar. En de kandidaten worden gestimuleerd om een bestaande sound te imiteren. En zich te voegen naar een stereotype. Originaliteit kan op weinig steun rekenen.
Over Obama: Jij is een groot spreker, en dat moeten politici zijn. Kunstenaars.
Over zijn repertoire: Je moet mijn liedjes niet los van elkaar zien. Het is één repertoire, een lied. Alsof ik mijn favoriete kind moet kiezen. Ik heb geen favoriet.
Reacties