Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Stem van de Leerling, wat wordt ermee bedoeld? Moet ik nu elke dag met al mijn leerlingen in gesprek?

4 december 2014

Mascha Groenman heeft op het symposium Stem van de leerling - op 20 november jl in Rotterdam - veel gehoord. Zoveel dat het eerst even moest landen, schrijft ze in haar laatste blog. 'Het is een boeiend, actueel onderwerp. Wat wordt er nu toch mee bedoeld? Moet ik nu elke dag met al mijn leerlingen in gesprek? En met mijn kinderen thuis? Of is het afdoende om goed te kijken en aan te sluiten bij wat je ziet?

banner-stem-vd-leerlingxx-jpgMijn eigen kinderen heb ik van kleins af aan op twee niveaus opgevoed. Daarmee sloot ik aan bij wat ik zag (en dacht) dat ze nodig hadden. Dat was niet altijd makkelijk, vooral ook omdat de ene manier beter bij mij paste dan de andere. Zoon groeide door het krijgen van rust, regelmaat en duidelijke kaders. Als hij de rust hierin vond, kon hij zich het beste ontwikkelen. Voor dochter werkte dat belemmerend. Zij had, en heeft, het nodig dat ze zelf de wereld kan ontdekken. Ze moet haar eigen grenzen leren kennen, leren door doen en ervaren en door veel in gesprek te gaan.
Het heeft beide kinderen goed gedaan en op dit moment, twee pubers in huis, kan ik redelijk toe met één manier: humor, meedenken, overleg en duidelijk zijn.

Op school probeer ik ook te zien wat kinderen nodig hebben. Ik ga natuurlijk regelmatig met kinderen in gesprek, maar niet alle kinderen praten even makkelijk. Afgelopen week hebben de kinderen uit mijn groep op een door mij ontworpen blad, ingevuld door op een schaallijn een streepje te zetten, hoe ze school ervaren. Vragen als “ik ga blij naar school”, “ik krijg opstekers” en “juf luistert naar mij”. Bij het bekijken van de bladen, viel mij op dat ik het meeste inderdaad zo had ingeschat. Een aantal was toch anders dan gedacht. Waaronder J... Zij gaf aan dat ze niet blij naar school gaat. “Want in de auto heb ik altijd ruzie. Op school ben ik meestal wel blij.”
Vraag aanpassen, noteerde ik in gedachten. Maar ook bij “ik leer veel op school” vulde zij “nee” in.
In gesprek kwam naar voren wat ik wel al dacht, maar nog niet zo duidelijk als J. mij nu vertelde in heldere taal. Ik was blij met haar antwoord en ga een plan maken. Samen met J.

En waar gaat het nu om bij 'de stem van de leerling'?

Ik denk dat ik het weet:
Stel het kind centraal in je observaties, je vragen en je antwoorden. Het gaat namelijk om het kind en niet om jezelf en je eigen ideeën, waarden en normen.

Mascha Groenman is leerkracht op een basisschool in Bergen en moeder van twee kinderen, waarvan de oudste PDD-nos en dyslexie heeft en de jongste hoog/meer begaafd is. Dit is haar eigen blog

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief