Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Schotse lessen: Over het belang van sociale relaties bij leren en wetenschappelijke experimenten

6 mei 2014

'Learning together is my policy,' zegt Frances Laverly in het kort maar krachtige filmpje 'Social relationships are vital to learning'. Aan de hand van een samenwerkingsopdracht toont Laverly, lerares op een basisschool in het Schotse Dundee, hoe zij met haar leerlingen aan wetenschappelijke experimenten werkt. Een filmpje van Beatrice Keunen.

5920081882_05408ce1df_oZe branden een specifiek materiaal de leerlingen van primary 7 van de St. Peter and Paul Primary School. Tijdens ‘the burning proces’ ruiken, voelen en bediscussiëren ze de verzwelgende materie. Hun juf in de camera: ‘Ik wil dat de leerlingen plezier hebben en kennis opdoen. Voor zichzelf en met elkaar. Dat vergroot de kans op effectief leren. Kinderen krijgen de vrijheid om vragen te stelen, gaan hun mening geven en leren van elkaar. Misschien observeert jouw klasgenoot iets waardevols dat jij niet zag. Ik moedig de kinderen aan naar elkaar te luisteren.’

'Good teachers practice' noemt Frances het: zelfreflectie over de eigen manier van lesgeven én tegelijkertijd het observeren van de leerwijzen van leerlingen. ‘Zo leer ik zelf ook van de kinderen.’Bron: www.tlrp.org - Teaching and Learning Research Programme. 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief