Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Samen werk maken van begrip duurzaamheid'

1 september 2012

Meer dan 4000 mensen gaan meester Kanamori ontmoeten tussen 3 en 12 september. Met een groot aantal mensen wordt zijn 'schoolreis' door Nederland vormgegeven. In de aanloop komt een aantal organisatoren en steunbetuigers aan het woord in een korte inspirerende bijdrage. Vandaag: Guus Geisen van IRISZ. 'Samen werk maken van begrip duurzaamheid' .

Als je naar het nieuws kijkt en luistert en om je heen kijkt, dan kun je overstelpt worden door de problemen. Dichtbij en veraf, op korte termijn en vooral ook op lange termijn. Ik kan me voorstellen dat mensen depressief worden en bij hen de moed in de schoenen zakt. Hoe kunnen we deze wereld een beetje beter maken? En vooral voor onze kinderen een betere toekomst realiseren?

Voor mij zijn mensen als Toshiro Kanamori een geweldige inspiratiebron. Ze doen me stil  staan bij de mogelijkheden, de kansen om iets te realiseren wat ik werkelijk belangrijk vind.  In zijn werk zorgt hij ervoor dat de kinderen een hechte groep worden die elkaar helpen en voor elkaar opkomen.

Zoals de kinderen van Kanamori samenwerkten bij het bouwen van een vlot, zo hebben de kinderen van OBS de Duizendpoot te Geleen samengewerkt aan een project. De locaties van de groepen 8 liggen in twee verschillende wijken, het zijn echt twee verschillende werelden. Maar samen maakten ze werk van het begrip ‘duurzaamheid’ , ze zijn een verbinding aangegaan met de inhoud van het probleem. En met elkaar.

Door kinderen meer bewust te laten werken aan het creëren van een duurzame wereld gaan ze als volwassene meer bewust duurzaam leven. Kinderen blijken erg begaan met hun eigen wereld, dichtbij en veraf. Ze vragen zich af hoe hun wereld er uitziet als ze zelf volwassen zijn. Het doel van deze activiteiten is om kinderen en volwassenen meer met elkaar te verbinden rondom duurzaamheid: kinderen leren van volwassenen en volwassenen van kinderen.

De opbrengsten zijn overweldigend. De volwassenen reageren vol verwondering en enthousiasme. Op de betrokkenheid van kinderen, over de kwaliteit en bruikbaarheid van hun ideeën en over waarde van het gezamenlijke proces. De kinderen zijn verwonderd over de belangstelling van volwassenen. Ze leren intensief van en met elkaar en de wereld om hen heen.

Aan het einde van het jaar constateren de kinderen dat ze vrienden/vriendinnen erbij hebben gekregen. Ze hebben een superjaar gehad en zijn zich meer bewust geworden van de bijdrage die ze kunnen leveren aan ‘de wereld van de volwassenen’.

Dit is mijn missie: kinderen in de gelegenheid stellen om de verandering te kunnen zijn die ze willen zien in de wereld.

Guus Geisen
IRISZ
www.irisz.nl

Wilt u zelf meester Kanamori ontmoeten? Klik dan hier voor de laatste informatie over kaartverkoop. Op enkele plaatsen zijn nog tickets te bestellen. Tijdens de Kanamori-week is een gratis onderwijskrant te verkrijgen van hetkind en is het boek  'Inochi no kyokasho - Levenslessen van meester Kanamori'  te koop. Meer info volgt via deze website. 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief