René Peters: ‘Je grenzen opzoeken lukt nou eenmaal beter als je moeder niet kijkt’
29 april 2016
Dit jaar had het Jeugdjournaal een item over een app die ouders op de telefoon van hun kinderen kunnen plaatsen om ze 24/7 in de gaten te kunnen houden. Haha, 1 april! Maar… een moeder heeft nu wél een soortgelijke app ontwikkeld. In het echt. René Peters, wethouder onderwijs in Oss, snapt de neiging, maar vindt het gezond hem in te tomen: ‘Ik ben zelf ook vader. En ik moet er niet aan denken dat er iets met mijn dochter gebeurt. Maar zij moet er niet aan denken dat ik haar de hele dag in de gaten houd.’ Dit is Renés tweede van drie columns over (overbezorgd) ouderschap.Onder de naam 'Ignore no more' heeft een overbezorgde moeder een app ontwikkeld die kinderen verplicht laat terugbellen, omdat anders hun telefoon niet meer te gebruiken is. Het lijkt me al erg ongezond een kind een telefoon te geven, omdat je als ouder constant wil weten waar je zoon of dochter is en wat hij of zij doet. Maar dit is toch wel de overtreffende trap van ongezonde controle.
Ieder jaar heeft het Jeugdjournaal een grap op 1 april. Vaak zijn die grappen hilarisch. Zo ook dit jaar. Er zou een app ontwikkeld zijn die ouders konden installeren op de mobiele telefoon van hun kind. Via die app zouden ouders hun kind dag en nacht in de gaten kunnen houden. Dat was een geslaagde grap. En veel mensen zijn er in getrapt. In een iets gewijzigde vorm bestaat de app nu echt.
Volgens de Britse socioloog Frank Furedi is de tijd die ouders tegenwoordig besteden aan hun kinderen in kwantiteit enorm toegenomen. Kinderen spelen vrijwel nooit meer zonder toezicht van volwassenen. Maar het is juist gezond voor kinderen om hun grenzen op te zoeken. En dat lukt nu eenmaal beter, wanneer je moeder niet toekijkt. Ik ben zelf ook vader. En ook ik vind het best spannend om mijn dochter ‘los te laten’. Ik moet er niet aan denken dat er iets met haar gebeurt. Maar zij moet er niet aan denken dat ik haar de hele dag in de gaten hou.
Ik heb al eerder geschreven dat ik vind dat ouders tegenwoordig wat overbezorgd zijn. Aan de ene kant is dat te begrijpen. Waar ter wereld er ook iets fout gaat met een kind, via (sociale) media is het direct wereldnieuws. Lees verder
René Peters (CDA) is wethouder sociale zaken, jeugd, onderwijs en integratie in Oss. Lees ook Renés eerste column in deze serie.
Grenzen zijn binnen onderwijs en opvoeding een klassiek thema. Maar waar enerzijds een roep is om meer en hardere grenzen, voelen we anderzijds ook een verlegenheid bij het stellen van die grenzen. Waar komt dat ongemak vandaan en hoe gaan we ermee om? Het vierde magazine van hetkind draagt het thema GRENZEN. Op 11 mei a.s. rollen er 6000 exemplaren van de drukpers, omdat de interesse en de waardering uit het onderwijsveld almaar toeneemt. Het magazine is daarom nu al te bestellen via deze link.
Reacties