Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

René Peters: ‘Je grenzen opzoeken lukt nou eenmaal beter als je moeder niet kijkt’

2 september 2014

Dit jaar had het Jeugdjournaal een item over een app die ouders op de telefoon van hun kinderen kunnen plaatsen om ze 24/7 in de gaten te kunnen houden. Haha, 1 april! Maar… een moeder heeft nu wél een soortgelijke app ontwikkeld. In het echt. René Peters, wethouder onderwijs in Oss, snapt de neiging, maar vindt het gezond hem in te tomen: ‘Ik ben zelf ook vader. En ik moet er niet aan denken dat er iets met mijn dochter gebeurt. Maar zij moet er niet aan denken dat ik haar de hele dag in de gaten houd.’ Dit is Renés tweede van drie columns over (overbezorgd) ouderschap.

Overbezorgde ouders René Peters volgappOnder de naam 'Ignore no more' heeft een overbezorgde moeder een app ontwikkeld die kinderen verplicht laat terugbellen, omdat anders hun telefoon niet meer te gebruiken is. Het lijkt me al erg ongezond een kind een telefoon te geven, omdat je als ouder constant wil weten waar je zoon of dochter is en wat hij of zij doet. Maar dit is toch wel de overtreffende trap van ongezonde controle.

Ieder jaar heeft het Jeugdjournaal een grap op 1 april. Vaak zijn die grappen hilarisch. Zo ook dit jaar. Er zou een app ontwikkeld zijn die ouders konden installeren op de mobiele telefoon van hun kind. Via die app zouden ouders hun kind dag en nacht in de gaten kunnen houden. Dat was een geslaagde grap. En veel mensen zijn er in getrapt. In een iets gewijzigde vorm bestaat de app nu echt.

Volgens de Britse socioloog Frank Furedi is de tijd die ouders tegenwoordig besteden aan hun kinderen in kwantiteit enorm toegenomen. Kinderen spelen vrijwel nooit meer zonder toezicht van volwassenen. Maar het is juist gezond voor kinderen om hun grenzen op te zoeken. En dat lukt nu eenmaal beter, wanneer je moeder niet toekijkt. Ik ben zelf ook vader. En ook ik vind het best spannend om mijn dochter ‘los te laten’. Ik moet er niet aan denken dat er iets met haar gebeurt. Maar zij moet er niet aan denken dat ik haar de hele dag in de gaten hou.

Ik heb al eerder geschreven dat ik vind dat ouders tegenwoordig wat overbezorgd zijn. Aan de ene kant is dat te begrijpen. Waar ter wereld er ook iets fout gaat met een kind, via (sociale) media is het direct wereldnieuws. Lees verder

René Peters

René Peters (CDA) is wethouder sociale zaken, jeugd, onderwijs en integratie in Oss. Begin dit jaar werd hij verkozen tot de Meest Invloedrijke Persoon bij de Lokale Overheid 2013 door de website gemeente.nu. Peters blogt twee keer per week. Dat onderwijs vaak het thema van zijn beschouwingen vormt, is niet toevallig: behalve dat onderwijs in zijn portefeuille zit, is René Peters voormalig leerkracht en (interim) leidinggevende op scholen. Lees ook Renés eerste column in deze serie
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief