Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Recensie: ‘Verhalen van juffrouw Mier’

22 november 2016

De mooie kleine verhalen die Miranda Loonstra ooit schreef over haar onderwijspraktijk, heeft ze nu gebundeld in het boekje ‘Verhalen van juffrouw Mier’. Natasja de Kroon nestelde zich in een stoel en las het boek. En vond verhalen over mooie gebeurtenissen in de klas. Binnenkort op hetkind twee verhalen als voorproefje, nu alvast een recensie!

voorkant-boek-e1474389565969‘Wie wil er iets schrijven over de onderwijsverhalenbundel van collegablogger Miranda Loonstra?’ Dat was de vraag die hetkind stelde aan de deelnemers van het Bloggerscollectief. Snel meld ik me aan, want wat is er mooier dan verhalen over onderwijs? Twee passies die bij elkaar komen.

Op een regenachtige zaterdag nestel ik me in mijn favoriete stoel en duik ik in de verhalen van juffrouw Mier, een bundel vol met verhalen over onderwijs, opgroeiende kinderen, uitspraken en overdenkingen en als sluitstuk een artikel over onderwijsvernieuwing.

In elk verhaal lees ik de liefde voor onderwijs en kinderen terug, elk verhaal vanuit een andere rol en invalshoek. Auteur Miranda Loonstra werkte jarenlang als leerkracht en daarna als directeur in het basisonderwijs. Zij neemt in deze bundel het onderwijs onder de loep als moeder, leerkracht en als directeur en maakt zichtbaar hoe het soms wringt in de zoektocht naar goed onderwijs voor ieder kind, het verlangen om aan te sluiten, de frustratie over het systeem dat soms blokkeert. Zoals bijvoorbeeld in het verhaal van de leerling die door 1 punt tekort op de CITO niet werd toegelaten op de school van zijn keuze.

Als Geluksvogel word ik ontzettend blij van het verhaal over ruzie:

“Ik roep zijn naam en vertel hem dat ik wil dat hij blijft, omdat hij bij de groep hoort. Dat we zo naar binnen kunnen gaan maar dat we dan iemand missen, dat hij boos mag zijn en dat er ook ruimte voor is, dat hij welkom is met alle emoties die er bij horen. We zijn niet compleet zonder jou.”

Ik gun elk kind een leerkracht die zo reageert als het even niet gaat. Een leerkracht die niet (ver)oordeelt en laat weten dat je er bij hoort.

Veel te snel ben ik door de verhalen heen en stuit ik op de meesterproef die Miranda schreef over onderwijsvernieuwing. Na alle kleine, lieve verhaaltjes is de overgang voor mij te groot en te abrupt. Liever laat ik de verhalen het verhaal vertellen over hoe het zou kunnen en hoe het soms ook is.

Verhalen van juffrouw Mier is een onderwijsboekje voor iedereen die van verhalen houdt, een leuk cadeau voor in de schoen of zak!

Verhalen van juffrouw Mier is voor 10 euro te bestellen op de website van Miranda Loonstra. Binnenkort kun je hier op hetkind alvast twee verhalen uit de bundel "voorproeven"!


Natasja de Kroon studeerde in 1995 af als orthopedagoog. In 2005 richtte ze haar eigen kindercentrum op, de Buitenkans in Heerenveen. In haar huidige werk als Happy Coach en Geluksvogel combineert Natasja haar liefde voor kinderen met haar passie voor onderwijs. 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief