Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Proefschrift: 'Wat maakt een leraar nu een goede leraar?'

19 februari 2013

Als je een leraar (of lerares) in de klas ziet werken, heb je vrij snel door of deze persoon het vertrouwen van leerlingen krijgt en hen plezier weet bij te brengen in het leren. Waar zit hem dat precies in? Wat maakt een goede leraar nu goed? Die vraag heeft Wim Claasen - eerder docent aan een lerarenopleiding - meer dan twintig jaar lang bezig gehouden. In  2013 verdedigde hij zijn proefschrift Pedagogisch handelen van leraren aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.

Wat maakt een leerkracht ‘goed’ in zijn of haar vak? En: hoe kun je laten zien waar hem dat in zit? Promovendus en docent Wim Claasen onderzocht de alledaagse omgang van leerkrachten met leerlingen en ontwikkelde een bijzondere methode om de grondslag van hun professioneel handelen zichtbaar te maken. In  2013 verdedigde hij zijn proefschrift Pedagogisch handelen van leraren. Een theoretische en empirische verkenning op basis van een alledaagse deugdenbenadering aan de Universiteit voor Humanistiek.

Als docent aan een lerarenopleiding leidde Claasen de ontwikkeling van  landelijke competentieprofielen voor speciale onderwijszorg en inclusieve onderwijspraktijken, gericht op passend onderwijs voor (zorg)leerlingen met (gedrags)problemen. Gaandeweg ondervond hij dat er meer nodig was dan de beschrijving van algemene kwaliteiten om het functioneren van een leraar te duiden.

“De kern zit hem in de manier waarop leerkrachten kunnen afstemmen op kinderen”, aldus Claasen. Daarom focust hij in zijn promotieonderzoek op de directe omgang van leerkrachten met leerlingen in de dagelijkse praktijk. Hij volgde een aantal leerkrachten intensief en bestudeerde hun functioneren met behulp van videoreflecties en biografisch interviews. Zo maakte hij het vanzelfsprekende handelen zichtbaar en bespreekbaar, en kreeg hij meer zicht op de manier waarop leerkrachten belangrijke ervaringen in hun leven verwerkt hadden en hoe dat van invloed was op hun handelen in de klas.

Om de pedagogische kwaliteiten van leerkrachten zichtbaar te maken, gebruikt Claasen de ethiek van alledaagse deugden. Lees verder

Meer over Wim Claasen

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief