Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Passie van de leraar niet meetbaar, wel besmettelijk'

7 oktober 2014

'Als je de prestaties van leerlingen in verschillende scholen opmeet, dan merk je dat ze in de beste school gemiddeld twintig procent meer leren dan in de slechtste.' Dat schrijft de Canadese onderzoeker Robert Marzano in ‘Wat werkt op school’. 'Vooral de mens die voor de klas staat, de leraar, maakt het verschil. Bij een heel effectieve leraar leren leerlingen heel veel, bij een weinig effectieve heel weinig. De leerwinst varieert van amper 3 tot bijna 96 procent op een jaar.'

 

Marzano noemt drie criteria: de didactische aanpak van de leraar, zijn klasmanagement inclusief de manier waarop hij zijn leerstof samenstelt en indeelt, en tegen welk tempo hij die leerstof overbrengt. Maar volgens prof. Geert Kelchtermans (K.U.Leuven) ontbreekt er wat. “Alle criteria van Marzano kun je opsplitsen in meetbare handelingen. Alles moet tegenwoordig meetbaar zijn in onderwijs. Maar er is één eigenschap die je niet kunt meten: passie, misschien wel het belangrijkste kenmerk van een goede leraar.”

Wat is dat, de passie van de leraar?
Geert Kelchtermans: “Passie overkomt je: je krijgt les van een leraar geschiedenis en plots raak je zelf bezield door het vak. Je begint les te geven en raakt geboeid door de wereld van kinderen of jongeren. Passie leer je niet en je wordt er ook niet mee geboren. Het is een manier van zijn, vandaar de link met het woord ‘passief’. Je kunt anderen met je passie besmetten, maar daar heb je geen vat op, dat is persoonlijk. Daarom kan passie nooit deel uitmaken van eindtermen of leerplannen. Je kunt er geen elfde basiscompetentie van maken. Precies omdat passie persoonlijk is, is het ook emotie. Het is de liefde voor je vak, voor je klas, de drive waarmee je je stielkennis met kinderen of jongeren deelt. Passie gaat over jezelf, je persoonlijke betrokkenheid en engagement. Doordat je je passie met je leerlingen wilt delen, stel je jezelf heel kwetsbaar op.”

Lees verder De passie van de leraar is niet meetbaar, maar wel besmettelijk

Dit is een intro van een artikelreeks op de website van Klasse! Daarin graaft de redactie van het Vlaams onderwijsblad naar wat leraren drijft: hun passie, hun waarden en gevoelens, hun visie op onderwijs, hun twijfels en dromen. Op www.klasse.be/leraren/passie vind je uitgebreide interviews met deskundigen en gepassioneerde leraren, lectuurtips, stof tot nadenken en zelftests.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief