Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Passie en kennis als perpetuum mobile'

29 augustus 2012

Meer dan 4000 mensen gaan meester Kanamori ontmoeten tussen 3 en 12 september. Met een groot aantal mensen wordt zijn 'schoolreis' door Nederland vormgegeven. In de aanloop komt een aantal organisatoren en steunbetuigers aan het woord in een korte inspirerende bijdrage. Vandaag:  Gérard Zeegers van basisschool De Bonckert in Boxmeer. ''Passie en kennis als perpetuum mobile'.

Mensen met passie herken je aan hun enthousiasme, bevlogenheid en energie. Ik kom ze dagelijks tegen. Het lijkt wel alsof zij niet alleen tomeloos veel energie leveren, maar die ook blijven aanmaken. Als vanzelf. Nieuwe inzichten worden dankbaar geabsorbeerd en toegepast. Een gepassioneerd mens is in staat om zin, betekenis en inhoud aan zijn leven te geven. Hij of zij creëert zo een waarde(n)vol leven. Puur geluk dus, niet meer en niet minder!

Ik geniet het grote voorrecht dat ik dagelijks mag verblijven in een omgeving van kinderen en volwassenen. En zij willen allemaal vooruit. Soms gaat dat, ogenschijnlijk, vanzelf. Soms ook niet. Het gaat zoals het gaat. Als kind kon ik rekenen op diverse volwassenen die beschikbaar waren om mij te helpen, ..... als ik om hulp verlegen zat. Hoewel slechts een enkeling van hen werkzaam was als onderwijzer, waren zij voor mij allemaal waardevolle leerkrachten. Zij lieten me leren. Dat was genoeg en het voelde vertrouwd.

Vanuit die overzichtelijke biotoop ben ik doorgegaan om bestaande kennis en nieuwe inzichten met elkaar te verbinden en door te geven. Als vader, leerkracht en schoolleider word ik dagelijks uitgedaagd om in beweging te komen en te blijven. Soms gaat dat vanzelf. Ik herinner me dan de ruimte die ik kreeg en nam om te leren.

Nog steeds ben ik afwisselend leerling, gezel en meester. Ik ben nu met alle soorten van genoegen mede verantwoordelijk om anderen de kans te geven om te leren en het leven ten volle te ormarmen. Senge, Stevens, Jaworski, Laevers, Robinson, Covey, Ofman en vele anderen hielpen mij de afgelopen jaren om vanzelfsprekend gedrag te legitimeren en te verdiepen. Ik neem opnieuw de ruimte om te leren en mijn inzichten te delen met anderen.

Ik nodig alle opvoeders en onderwijsgevenden van harte uit om alle leer-kracht die nodig is aan te boren om de kinderen van nu ruim baan te geven. Om hen te helpen om het zelf te doen. Daar is niet zoveel voor nodig: een gebouw, kinderen, volwassenen, een plan en vertrouwen. Kritische, ondernemende en nieuwsgierige professionals, die elkaar inspireren en samen school maken, leren en laten leren.

Gepassioneerde wetenschappers hebben onlangs het bestaan en het belang van het Higgs-deeltje aangetoond. Ik daag hen uit om nu ook te bewijzen dat het perpetuum mobile bestaat en werkt.

De juiste mix van passie en kennis houdt het onderwijs in beweging. Het gaat vanzelf. Tóch?!

Gérard Zeegers
Directeur De Bonckert
www.debonckert.nl

Wilt u zelf meester Kanamori ontmoeten? Klik dan hier voor de laatste informatie over kaartverkoop. Op enkele plaatsen zijn nog tickets te bestellen. Tijdens de Kanamori-week is een gratis onderwijskrant te verkrijgen van hetkind en is het boek  'Inochi no kyokasho - Levenslessen van meester Kanamori'  te koop. Meer info volgt via deze website. 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief