Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Opvolger van The Artist's Way: 'Hoe kun je kinderen creativiteit meegeven?'

22 augustus 2013

In 1992 verscheen  'The Artist's Way' van Julia Cameron, een handboek om als volwassene toegang te krijgen tot je creatieve vermogens. Het werd een bestseller, met wereldwijd meer dan vier miljoen verkochte exemplaren. Bijna 20 jaar later is er een opvolger: 'The Artist's Way for Parents: Raising Creative Children'.  Daarin beschrijft de 65-jarge Cameron op praktische wijze hoe je kinderen creativiteit kan meegeven. Door veel zaken los te laten, maar alles binnen een bepaalde veilige haven.  In The Guardian verscheen een recensie, Annonay Andersson vatte samen.Camerons boek bevat veel kleine oefeningen die ouders thuis met hun kinderen kunnen doen. Zo stond in haar eerste boek al de suggestie van de 'Morning Pages' - de dag beginnen met schrijven als dagelijkse meditatie. Daarnaast is er de 'Creative Expedition' - het kind een uitstapje laten kiezen zoals een museum of park (geen speelgoedwinkel of McDonald's). Tenslotte is er het makkelijk toe te passen 'Highlights' - tijdens bedtijd aan het kind vragen wat zijn/haar highlight van de dag was.

Ze wijdt ook een hoofdstuk aan rommel - als in rommel thuis. Cameron heeft gemerkt dat dit in een huishouden met kinderen een belangrijk thema is. Hoewel zij ouders aanmoedigt er vooral niet te veel over te piekeren adviseert zij ook om iedere dag zeker vijftien minuten te wijden aan het opruimen. 'When we clear physical space, we literally make room for clarity and inspiration.' 

Motivatie

Zelf zegt Cameron dat haar boek gericht is op het voeden van de creativiteit van ouders en het doorgeven van deze 'spirituele' energie aan hun kinderen.' Haar boek heeft ze ook geschreven vanuit de zorg dat ouders van nu weinig tijd hebben om door te brengen met hun kinderen.

Volgens Cameron combineert creativiteit twee tegengestelde, maar mooie kanten: als ouders verbind je je met je kind en laat je zien dat hun ideeën interessant zijn, waar je ze tegelijkertijd aan zichzelf overlaat om die ideeën te exploreren. Er ligt veel druk op kinderen die nu opgroeien en de schrijfster vindt dat kinderen minimaal een uur per dag vrij zouden moeten kunnen spelen.

Top tips

Cameron geeft een aantal tips voor ouders en kinderen om kinderen in creativiteit te laten opgroeien:

Wees niet bang om kinderen aan zichzelf over te laten - niks doen kan even belangrijk zijn als iets doen
Creativiteit gedijt binnen structuur - creativiteit kan alleen bestaan binnen de veilige haven die ouders creeren
Maak rommel met je kind. Maar als je klaar bent, ruim het dan weer op
Het is OK om te participeren, maar ook om een stapje terug te doen. Volgens Cameron komt het erop neer dat als je als ouders openheid en optimisme die een laat zien, kinderen dit overnemen.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief