Onderzoek naar veelplegers maakt onderwijsopdracht duidelijk: 'Kinderen - op het moment dat ze binnenkomen - niet afwijzen, niet wegzetten'
2 mei 2016
Al langer leefde het idee om Ido Weijers - hoogleraar Jeugdbescherming - voor een Onderwijsavond in Driebergen uit te nodigen. Omdat hij zich niet alleen op de rand van recht en opvoeding beweegt, maar zich daar ook heel kritisch als pedagoog manifesteert. En dat is een grote kunst. In deze videoregistratie van 45 minuten brengt Weijers ons als toehoorders terug bij de basis van het onderwijswerk. 'Bij diegenen die het uit zichzelf niet redden,' zoals Luc Stevens het samenvatte, 'want daar zijn wij voor.'Wie het verhaal van Ido Weijers over het onderzoek naar jonge veelplegers goed beluistert, en de factoren die daarin een rol spelen, kan zichzelf in het onderwijs maar één opdracht geven. 'Dat we kinderen, op het moment dat ze binnenkomen, niet afwijzen, niet wegzetten,’ zo sprak Stevens op woensdagavond 13 april in zijn slotwoord. 'Die opdracht aan de school is duidelijk, die hoef ik niet meer toe te lichten.'
Weijers doet vanaf 2007 onderzoek naar jonge veelplegers, kinderen en jongeren tussen de 12-18 jaar. En ziet een aantal opvallende factoren die een rol spelen op weg naar een crimineel leven, met alle (maatschappelijke) gevolgen van dien. Wat kunnen we van deze groep – van hun levenspad – leren om te voorkomen dat het zover komt? En wat is de rol van het onderwijs daarin? Wanneer en waarom lukt het de ene veelpleger wel om te stoppen, waarom volhardt de ander?
De lezing van anderhalf uur is teruggebracht naar 45 minuten, met aan het einde een aantal antwoorden uit het publiek op vragen.
- Verwijzing naar het boek, Stoppen of volharden
- Alsmede twee portretten op NIVOZ-forum van zijn hand.
Eerstvolgende Onderwijsavond op woensdagavond 15 juni:
Joop Berding en Wouter Pols
Over het gezag van leraren: 'Wie denk jij wel dat je bent?'
Bestel hier uw kaarten
Onderwijsavond Ido Weijers in Driebergen: ‘Over veelplegers, over stoppen of volharden - en over de rol van onderwijs’ from HETKIND.ORG on Vimeo.
Reacties