Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Onderzoek: 'Meisjes gevoeliger voor stress, dus bevordert (ontspannen) bewegen de toetsprestatie'

8 oktober 2013

Meisjes die lopend of fietsend naar school gaan, presteren beter op school dan meisjes die geen beweging hebben voor schooltijd. Dat is de eerste conclusie uit GOALS onderzoek van de Open Universiteit van Martin van Dijk onder 440 leerlingen. Voor jongens zou het niet uitmaken of ze voor schooltijd bewegen of niet. Dat heeft ermee te maken dat ze minder stress of zenuwen voor toetsen ervaren. Beweging zou dus geen stressontlastende invloed op hen hebben.

schoolplein798_crMeisjes blijken gevoeliger voor stress dan jongens als ze een schriftelijke overhoring of proefwerk hebben. Bewegen of sporten heeft dan een ontspannend effect.

De onderzoekers hebben geprobeerd de hoeveelheid beweging zo objectief mogelijk te meten door de leerlingen een week lang te volgen met een bewegingsmeter die zij dag en nacht omhadden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongere leerlingen meer bewegen dan oudere leerlingen. Hoe ouder, hoe meer ze stilzitten. Er blijkt geen verschil tussen hoeveel jongens en meisjes bewegen in dit onderzoek.

oulogoalglfcbotw Van Dijk wil nog onderzoeken of er een verband is tussen ‘zitgedrag’ en hoe leerlingen presteren op school. Steeds meer onderzoek laat zien dat het niet eens zozeer belangrijk is om veel te bewegen, maar dat je vooral niet te veel en te lang achter elkaar moet stilzitten.

Lees het hele artikel van de Open Universiteit.

GOALS staat voor Grootschalig Onderzoek naar Activiteiten van Limburgse Scholieren. In dit grote onderzoek wordt de associatie tussen bewegen, slapen en leerprestaties onderzocht. De centrale vraag is: Klopt het dat kinderen die vaak sporten, op de fiets naar school gaan en voldoende slapen, makkelijker en beter leren? Het onderzoek is in september 2011 van start gegaan.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief