Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Onderwijsavond met Sabine Severiens: de pedagogische opdracht en superdiversiteit/ongelijkheid

Sabine Severiens is op donderdag 19 november a.s. de tweede spreker in de serie NIVOZ-onderwijsavonden met als jaarthema, de pedagogische opdracht van onderwijs. Severiens, verbonden als bijzonder hoogleraar Onderwijskunde aan de Erasmus Universiteit, zal zich in haar lezing vooral richten op onderwijs in de grote stad, waarbij sprake is van superdiversiteit/ongelijkheid. Wat betekent dat voor je opdracht?

Let op: Inzake corona-maatregelen volgt NIVOZ de RIVM-richtlijnen. Derhalve is het nog niet duidelijk in welke vorm de onderwijsavonden kunnen plaatsvinden: als live-event of als online webinar. De pricing zal ervan afhangen. In het laatste geval ontvangen deelnemers  daags ervoor een mail met meer informatie en op de middag van de Onderwijsavond een Zoom-link voor deelname.
 

De pedagogische opgave met zijn eigen kompas lijkt in onze scholen uit zicht geraakt, alsmede leiderschap dat dat vertegenwoordigt. Met de introductie van het begrip ‘burgerschap’ en daarop geënte programma’s en activiteiten trachten overheden aan de groeiende behoefte aan pedagogische oriëntatie tegemoet te komen, maar het ontbreekt aan een omvattend gesprek over de verantwoordelijkheid van de volwassenen in onze scholen. Lees meer over ons jaarthema De pedagogische opdracht van onderwijs.

Inleidende tekst

De manier waarop wij ons onderwijs organiseren past niet bij de uitdagingen waarvoor het wordt gesteld: grote diversiteit aan leerlingen, etnisch, sociaal economisch, cultureel, religieus en biografisch. Dit brengt grote verschillen in startpositie mee voor de processen van acculturatie en voor de intellectuele en persoonsvorming. Wat is het wenselijke onderwijspedagogische antwoord daarop, gerekend een liberale democratie en rechtstaat en een daarmee samenhangende traditie van individuele verantwoordelijkheid? Voorts, welke onderwijspraktijk kan het hoofd bieden aan de sterke neiging tot onderpresteren in functie van de grote verschillen in startpositie?

Over Sabine Severiens

Prof. Dr. Sabine Severiens is bijzonder hoogleraar Onderwijskunde in het bijzonder onderwijs in de grote stad op de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het belangrijkste thema in haar werk is onderwijsongelijkheid. Hierbij richt ze zich bijvoorbeeld op lesgeven in diverse klassen en het versterken van professionele capaciteit. Meer recentelijk doet ze verschillende projecten op het gebied van mentoring en grootstedelijk talent. Daarnaast is ze de wetenschappelijk trekker van de Kenniswerkplaats Rotterdams talent, een expertisenetwerk waarin de gemeente en de universiteit samenwerken aan de kwaliteit van het Rotterdamse onderwijs. En Severiens participeert in Sirius, een Europees beleidsnetwerk dat beoogt de onderwijspositie van kinderen met een migrantenachtergrond te verbeteren.

Ze heeft een groot aantal publicaties op haar naam staan in wetenschappelijke tijdschriften als Research in Higher EducationHigher Education en Journal of Educational Psychology.
 

Data en aankondigingen NIVOZ-onderwijsavonden

Locatie en tijd

Alle NIVOZ-onderwijsavonden vinden normaliter plaats in het sfeervolle theater Maitland (landgoed De Horst, De Horst 1, 3971 KR Driebergen). De avonden beginnen om 19.30 uur en eindigen rond de klok van 21.30 uur. Vanaf 19.00 uur is er inloop mogelijk. Gelet op de RIVM-maatregelen zal deze avond mogelijk als online webinar plaats hebben.

Tickets

De entreeprijs voor deze losse onderwijsavond iwordt nader bepaald (zie bericht boven, in groene letters). Als het zover is, dan vind je in de rechterkolom de ticketverkoop.

Voor schoolteams

Wil je met een compleet schoolteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we je contact op te nemen met Jetty van der Grift; er is dan korting mogelijk. Via telefoonnummer 0343-556750 of [email protected]

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief