Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Onderwijsavond met Jaap Versfelt: De veerkracht van onze onderwijscultuur

Jaap Versfelt is met stichting LeerKRACHT al op bijna duizend scholen actief. Hij is op woensdag 20 januari 2021 onze derde spreker in de serie over 'de pedagogische opdracht in het onderwijs'. De titel van Versfelts lezing luidt: De veerkracht van onze onderwijscultuur. De maatschappelijke uitdagingen aan onderwijs vragen om een cultuur van moreel en pedagogisch bewustzijn in de lerarenkamer en om veerkracht. Hoe staan onze teams van schoolleiders en leraren/docenten er voor in dit opzicht?

Let op: Inzake corona-maatregelen volgt NIVOZ de RIVM-richtlijnen. Derhalve is het nog niet duidelijk in welke vorm de onderwijsavonden kunnen plaatsvinden: als live-event of als online webinar. De pricing zal ervan afhangen. In het laatste geval ontvangen deelnemers daags ervoor een mail met meer informatie en op de middag van de Onderwijsavond een Zoom-link voor deelname. We verwachten inzake de avond met Jaap Versfelt in het najaar meer duidelijkheid te kunnen geven.
 

De pedagogische opgave met zijn eigen kompas lijkt in onze scholen uit zicht geraakt, alsmede leiderschap dat dat vertegenwoordigt. Met de introductie van het begrip ‘burgerschap’ en daarop geënte programma’s en activiteiten trachten overheden aan de groeiende behoefte aan pedagogische oriëntatie tegemoet te komen, maar het ontbreekt aan een omvattend gesprek over de verantwoordelijkheid van de volwassenen in onze scholen. Lees meer over ons jaarthema De pedagogische opdracht van onderwijs.

Inleiding

De maatschappelijke uitdagingen aan onderwijs gesteld vragen om een cultuur van moreel en pedagogisch bewustzijn in de lerarenkamer en om veerkracht. Hoe staan onze teams van schoolleiders en leraren/docenten er voor in dit opzicht? Is er sprake van een gedeeld teamethos? Van ambitie en samenwerking? De berichten over overbelasting, ziekteverzuim, burn-out en vervreemding binnen de organisatie stemmen niet gerust. Er wordt een beeld opgeroepen van verslagenheid, onmacht en in de steek gelaten zijn. Al zou dit beeld maar ten dele kloppen, wat zijn de consequenties voor leerlingen? En wat hieraan te doen? Aan welke condities in onderwijsorganisaties zal moeten worden gewerkt om aan leerlingen en studenten een krachtig pedagogisch milieu te bieden?

Over Jaap Versfelt

Jaap Versfelt is initiatiefnemer en leider van Stichting leerKRACHT. Deze stichting is in 2012 opgericht met als doel om in het Nederlands onderwijs een cultuur van 'elke dag samen een beetje beter' te creëren. Omdat zo'n cultuur - waarin leraren van elkaar leren en samen met hun leerlingen het onderwijs verbeteren - dé sleutel is tot beter onderwijs en minder kansenongelijkheid.

Tijdens zijn loopbaan als partner bij McKinsey raakte hij onder de indruk van de verhalen van zijn vier zonen. Over wat zij meemaakten op school. Verhalen over geweldige leraren, maar ook over saaie lessen. En - als hij doorvroeg - nooit over leraren die bij elkaar op bezoek kwamen of schoolleiders die klassen bezochten. Hij nam ontslag en startte als voltijds vrijwilliger in het onderwijs wat uitliep op de stichting van leerKRACHT.

Stichting leerKRACHT werkt vanuit vier kernwaarden: als eerste 'voor de leerling'. Maar net zo belangrijk zijn de andere drie: vertrouwen in de kracht van leraren, elke dag samen een beetje beter en duurzame verandering. Gebaseerd op deze kernwaarden worden inmiddels al 896 scholen in Nederland (in po, vo en beroepsonderwijs) ondersteund met een aanpak om zélf zo'n verbetercultuur te creëren.

Data en aankondigingen NIVOZ-onderwijsavonden

Locatie en tijd

Alle NIVOZ-onderwijsavonden vinden normaliter plaats in het sfeervolle theater Maitland (landgoed De Horst, De Horst 1, 3971 KR Driebergen) De avonden beginnen om 19.30 uur en eindigen rond de klok van 21.30 uur. Vanaf 19.00 uur is er inloop mogelijk. Nu informeren we je per avond over de vorm, gelet op de RIVM-maatregelen.

Tickets

De entreeprijs voor deze losse onderwijsavond wordt nader bepaald (zie bericht boven, in groene letters). Als het zover is, dan vind je in de rechterkolom de ticketverkoop.

Voor schoolteams

Wil je met een compleet schoolteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we je contact op te nemen met Jetty van der Grift; er is dan korting mogelijk. Via telefoonnummer 0343-556750 of [email protected]

 

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief