Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Onder de loep: kinderopvang in Nederland en de ontwikkeling van het babybrein

10 december 2013

De generatie kinderen die nu geboren wordt, zal een groot deel van de vroege kindertijd doorbrengen in de kinderopvang. Marilse Eerkens heeft daar haar twijfels bij als zij de wetenschappelijke studies naar de ontwikkeling van het jonge kind bestudeert. In De Correspondent zet zij de onderzoeken naast elkaar en concludeert dat zij ouders (net als in andere landen) in het eerste levensjaar van hun kind de tijd gunt om zélf voor hun baby te zorgen. 

Lees hieronder een aantal citaten uit het artikel 'Het belang van het babybrein'. images (16)

‘De generatie die nu opgroeit, is de eerste waarvan een meerderheid een groot deel van haar vroegste kindertijd doorbrengt in een of andere vorm van kinderopvang,’ schrijft UNICEF in het rapport The Childcare Transition. 

'Tegelijkertijd toont neurowetenschappelijk onderzoek aan dat liefdevolle, stabiele, veilige en stimulerende relaties met verzorgers tijdens de eerste levensmaanden en -jaren cruciaal zijn voor de ontwikkeling van het kind.’ 

'Nederlandse crèches scoren volgens het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek in 86 procent van de gevallen niet hoger dan een ‘matig’ als het gaat om de pedagogische kwaliteit. Of die stress op de crèche zó erg is dat het stressysteem van kinderen hierdoor nadelig wordt beïnvloed, moet nog onderzocht worden.'

Lees hier het hele artikel

Marilse Eerkens en Ewoud Poerink verdiepen zich voor De Correspondent in het leven van de allerjongsten. Zij onderzoeken het thema Kinderopvang en zorg.


Marilse is psycholoog en journalist en werkte vijf jaar lang als redacteur voor het tijdschrift J/M Ouders. Ook schreef zij, op basis van anderhalf jaar onderzoek, het boek Wat doen we met de baby? Over hechting, hersens en kinderopvang  (2012). Ze is moeder van drie kinderen, van respectievelijk 17, 14 en 9 jaar. 

 

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief