Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Obama zou Martha Nussbaum eens moeten lezen'

27 augustus 2012

De sleutel naar goed onderwijs ligt bij goede docenten en de sleutel naar goede docenten ligt misschien wel bij meesterschap onder docenten. Master Teachers die een voorbeeld zijn voor hun collega's. President Obama lanceerde onlangs het plan van 1 miljard voor een Master Teacher Corps. Helaas natuurlijk weer alleen gericht op STEM ( Science, Technology, Engineering, and Mathematics), stelt Jelmer Evers genomineerd tot leraar van het jaar in het VO. 'Obama moet Martha Nussbaum misschien eens gaan lezen.'

Onlangs had ik een zeer inspirerende bijeenkomst bij THNK over het themaMaster Teacher. De aankomende THNK deelnemers gaan hiermee aan de slag in een zogenaamde challenge. De brainstorm die we met verschillende experts hadden was bedoeld als verkenning van het thema. Daar kwamen heel veel interessante ideeën voorbij. Maar één wil ik er even uitlichten. Pedro de Bruyckere  kwam met een interessante observatie. Er is wel waardering voor de individuele docent, bijvoorbeeld van ouders voor de docent van hun kinderen. Maar voor de beroepsgroep als geheel is het aanzien laag, of in ieder geval dalende. Dat is herkenbaar en een probleem.

Mijn leerlingen waarderen me als docent, dat spreken ze gelukkig ook uit. Maar ze moeten er zelf niet aan denken om docent te worden. "Wij willen les van slimme en coole leraren, geen zesjes" schreven leerlingen in een mooi opiniestuk. Zo wordt er dus over ons gedacht.  In Nederland en in de VS, waar  een vergelijkbaar debat heerst, is het aanzien van docenten laag. In landen met onderwijssystemen die internationaal in hoog aanzien staan is het aanzien van docenten ook hoog en willen studenten graag leraar worden.

Lees verder op het blog van Jelmer Evers.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief