Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Niet wat we dénken, maar wat we dóen

17 november 2016

De gloedvolle voordracht van de Antwerpse Sihame El Kaouakibi maakte in november 2016 veel bij bezoekers van de NIVOZ-onderwijsavond. Deze gedreven jonge vrouw schetste een realistisch maar confronterend beeld over opgroeien als stadsjongere met weinig kansen, weinig toekomst. Ze zette ook Corina van Doodewaard - werkzaam als lerarenopleider - aan het denken over wat zij zelf doet om jongeren perspectieven op een betere toekomst  te geven. Dit is haar verslag.

sihame-image-1Als er iets is wat me optilde op de Onderwijsavond van Sihame El Kaouakibi (9 november), dan was het wel hoe zij haar drijfveren in woorden en daden zichtbaar maakte: altijd het potentieel van jongeren centraal stellen, je als opvoeder overbodig maken en de daadkracht laten drijven door ambitie. Dat waren haar kernwaarden.

Gedreven vertelde zei hoe in Antwerpen met hard werken haar organisatie Let’s go Urban (#Believe) tot bloei kwam. Een plek waar nu wekelijks meer dan duizend jongeren van hun droom realiteit kunnen maken. Hoe zij tot hun recht komen in muziek, film, dans of sport, onder leiding van coaches die de jongeren en hun vak goed verstaan. En hoe dat bijdraagt aan prachtige nuances in een veelkleurige samenleving.

Het raakte me toen Sihame het publiek vroeg zich in te beelden hoe het zou zijn als je als jongere niet eens weet wie je bent, maar wel steeds je ID-kaart moet laten zien. Hoe groepen jongeren in de maatschappij steeds tegen muren aanlopen en geen uitweg zien. Dat er dagelijks problemen zijn die de rem zetten op nieuwe ontwikkelingen. En dat zij daarom geen aanknopingspunten bieden voor vooruitgang.

Het verhaal van Sihame gaat over geloof in de toekomst: het gaat om het aanwijzen van de eerste treden op de ladder die jongeren zelf in staat stelt om over de muur te klimmen. Het gaat erom sleutels aan te reiken waarmee jongeren zelf deuren kunnen openen.

Ik voelde me aangesproken toen Sihame ons vroeg na te denken over de vraag: wat laat je na? Als je op een gegeven moment in je leven achterom kijkt, wat zie je dan? Hoe heb je perspectieven op een betere toekomst vorm gegeven?

In de Antwerpse samenleving, met 176 nationaliteiten, is passie de sleutel van Sihame en haar team. Want passie is kleurenblind en toont in de LGU Academy wekelijks het potentieel van de toekomst.

Niet wat we dénken, maar wat we dóen – daar ligt de sleutel tot het geloof in de nieuwe generatie.

Corina van Doodewaard richt zich als hogeschoolhoofddocent en onderzoeker voornamelijk op sociaal-pedagogische vraagstukken in bewegingsonderwijs en jeugdsport. 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief