Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Mama, waarom heb jij eigenlijk borsten?'

12 september 2015

'Seksen pappa en jij ook wel eens?' Ik geef bevestigend antwoord en geef aan dat zij en Teun er anders toch ook niet zouden zijn. 'Maar dat heb ik nog nooit gezien', zegt ze dan verbaasd. 'Hoe gaat dat dan?' Elsbeth Teeling wordt verrast door de vragen van de 7-jarige Keet. Het begint bij een opmerking over haar borsten en eindigt bij het verzoek om eens te mogen kijken als papa en mama met elkaar seksen. Een ontmoeting tussen moeder en dochter. Het 'leren' vindt ongemerkt plaats.


Ze kijkt gebiologeerd naar mijn borsten. En steekt vervolgens met een lachend gezicht haar hand in mijn BH. “Pappa, moet je kijken! Grappig!”, lacht ze en inspecteert de inhoud van mijn BH nog eens zorgvuldig. Pappa laat zich op de achtergrond tevreden uit over mijn borsten en dochter (7 jaar) vraagt ondertussen: “Mamma, waarom heb jij eigenlijk borsten?”

Ik leg haar uit dat die er zijn zodat vrouwen baby’s eten kunnen geven. Maar dat lijkt haar geen goede uitleg: “er bestaan toch ook potjes?” is haar reactie. “Ja”, antwoord ik, “maar dat bestond vroeger nog niet.”

“Ja maar nu wel, dus dan zijn ze nu toch niet meer nodig?”

Ik probeer nog een relaas te doen over borstvoeding en dat dat goed is voor kinderen,  maar geloof niet dat het helemaal aankomt. “En,” voeg ik toe, “mannen vinden het ook wel leuk dat vrouwen borsten hebben.”

Dat lijkt ze dan weer wel te begrijpen. “Oja,” zegt ze, “voor het seksen.”

“Seksen pappa en jij ook wel eens?” vraagt ze dan geïnteresseerd. Ik geef bevestigend antwoord en geef aan dat zij en Teun er anders toch ook niet zouden zijn. “Maar dat heb ik nog nooit gezien,” zegt ze dan verbaasd. “Hoe gaat dat dan?”

Ik vertel iets over bloot tegen elkaar aanliggen en kussen en knuffelen en piemels. En dat grote mensen dat liever doen als ze alleen zijn, zonder kinderen er bij dus. Ze luistert aandachtig. Maar echt tevreden is ze niet. “Ik snap het nog niet, zegt ze, “mag ik het een keer zien?” Ik verslik me bijna in mijn thee.

Ik dacht altijd dat het voor ieder kind de ‘worst nightmare’ was om zijn of haar ouders te zien seksen. Het idee om mijn dochter in ons bed uit te nodigen spreekt me ook niet direct aan. Bovendien ben ik iedere nacht al tevergeefs mijn best aan het doen om haar babybroertje uit ons bed te weren. “Dat lijkt me niet zo’n goed idee,” antwoord ik dan ook. “We halen er binnenkort wel een boek over in de bieb oké?”

Gelukkig.
Ze lijkt het hier mee eens te zijn, haalt haar handen uit mijn BH en gaat met de Playmobil spelen.

Elsbeth Teeling is moeder van twee kinderen en schrijft over deze relatie.  Ze deelt haar ervaringen/blogs op hetkind die ook op Zondagskind verschijnen.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief