Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Luc Stevens na Tegenlicht-uitzending: 'Onderwijs met gedeelde in plaats van verdeelde verantwoordelijkheid'

1 februari 2015






Er is een grote emancipatiebeweging op gang aan het komen in het onderwijs. VPRO Tegenlicht zoomde in haar uitzending van vanavond (1 februari) in op drie scholen waar bevlogen bestuurders, schoolleiders, leraren en betrokken ouders de 'vaste waarden’ van het onderwijs ter discussie stellen. De aflevering 'De onderwijzer aan de macht' werd ook door Luc Stevens bekeken. Hij is a.s. woensdag één van de gasten in de Tegenlicht Meet Up in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Dit is zijn eerste indruk.


De uitzending van Tegenlicht laat zien hoe aantrekkelijk leren in school kan zijn en hoe aantrekkelijk het beroep van leraar is. De scholen die aan het woord zijn (De School in Zandvoort, het Hyperion Lyceum te Amsterdam en Niekée/Agora in Roermond) laten enthousiaste leerlingen en hun leraren zien die ruimte krijgen en ook nemen om leren voor elke leerling zinvol te maken. Daardoor kunnen leerlingen zich ook eigenaar voelen en verantwoordelijk. Heel typisch in de voorbeelden is ook hoe leraren met elkaar een school kunnen dragen vanuit een bindende visie. Hier een visie op leren en onderwijzen die leerlingen van meet af aan actief laat meewerken. Dat betekent gedeelde, in plaats van verdeelde verantwoordelijkheid. Zo kunnen leerlingen al vroeg ervaren dat zij het zijn die het ontwikkelingswerk moeten doen en kunnen zij leren hoe zij met zichzelf en hun verantwoordelijkheden het beste kunnen omgaan. En hun leraren helpen hen daarbij. Leerlingen kunnen zo groeien naar zelfbewustzijn, verantwoordelijkheid en creativiteit, nodig voor elke samenleving die vreedzaam, duurzaam en werkzaam wil zijn.


Luc Stevens, founding father van NIVOZ


Hier vind je de hele uitzending --> KLIK



Tegenlicht Meet Up:  4 februari in Amsterdam


Hoe kun je elke leerling het onderwijs aanbieden dat het beste bij ze past? In de Tegenlicht-uitzending van 1 februari is de camera nadrukkelijk gericht geweest op drie scholen die hard op weg zijn en de noodzaak ervan zien om het onderwijs anders in te richten. Zoals na elke uitzending is er woensdag a.s. een Meet Up in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam, met o.a. Ilja Klink (De Nederlandse School), Luc Stevens (NIVOZ) en Johannes Visser (docent Nederlands en onderwijsredacteur auteur bij De Correspondent.

tegenlichtTijdens de Meet Up praten we met experts verder, waar de aflevering ophoudt. VPRO Tegenlicht volgt bevlogen bestuurders, schoolleiders, leraren en betrokken ouders die de 'vaste waarden’ van het onderwijs ter discussie durven te stellen: die indeling in verschillende klassen en leerniveaus gebaseerd op gestandaardiseerde toetsen, de traditionele afbakening van de verschillende vakken terwijl de natuur en onze hersens dat onderscheid helemaal niet maken, schooltijden die meer verband lijken te houden met de CAO van de leraren dan de ontwikkeling van leerlingen.


Kan dat niet anders? Hoe kun je elke leerling het onderwijs aanbieden dat het beste bij ze past, en welke rol kan technologie daarbij spelen?  Met:

  • Alexander Oey (regisseur, via skype)

  • Ilja Klink (De Nederlandse School)

  • Luc Stevens (NIVOZ)

  • Johannes Visser (docent Nederlands, correspondent Onderwijs bij De Correspondent)

  • en anderen.


Moderatie: Bart Krull
Toegang is gratis. Meld je voor dit programma aan door op de VPRO-pagina op de rode knop 'reserveer' te klikken.

Locatie:
Pakhuis de Zwijger, grote zaal, aanvang 20.00 uur.
Piet Heinkade 179
1019 HC Amsterdam



Tegenlicht is toekomstjournalistiek. Een reeks informatieve programma's waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht.


Operation Education/United4Education en Meet Ups


Ook vanuit Operation Education (œ) en Unite4Education (U4E) worden diverse ontmoetingen georganiseerd n.a.v. de Tegenlicht-uitzending. Een eerste overzicht vind je in hieronder. Volg verder de agenda. Je bent van harte welkom!

• 03/02 Den Bosch (19.00 uur)
• 03/02 Utrecht (10-16.00 uur een hele dag in Seats2Meet & om 18.00 uur)
• 03/02 Middelburg (19.30 uur)

• 04/02 Enschede (15.00 uur)
• 04/02 Amersfoort (19.00 uur)

• 18/02 Zwolle (14.00 uur)

Wil je ook een Meet Up organiseren? Dat kan! Neem dan contact op met Simone Haenen (OE) voor alle informatie! [email protected]

Toelichting
United4Education heeft een visie en aanpak die grotendeels in lijn is met œ Operation Education. Daarom ligt het voor de hand om gezamenlijk te kijken waar overeenkomsten liggen en waar de netwerken elkaar aanvullen. Het verbindende element (zoals ook tot uitdrukking komt in de naam United) en het feit dat U4E al een groot aantal mensen en netwerken verenigt, maakt het tot een logische stap om mensen die zich willen aansluiten bij de onderwijsbeweging straks bijeen te brengen bij U4E en op die plek het geheel aan onderwijsinnovatie zichtbaar te maken. œ Operation Education werkt momenteel hard aan de infrastructuur - zodat het verbinden, versterken en zichtbaar maken daar optimaal kan plaatsvinden.

 

 

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief