Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Luc Stevens en Pasi Sahlberg in gesprek: 'Gedeelde verantwoordelijkheid en een holistische aanpak'

15 april 2013

Luc Stevens en Pasi Sahlberg spraken elkaar op de laatste dag van het bezoek dat de Finse onderwijskundige in januari bracht aan Nederland. Aflevering 5: ‘Zoektocht naar een definiëring van gedeelde verantwoordelijk van ouders en leerkrachten’ Aflevering 6: ‘Van een rationele naar een holistische aanpak.’ Dit voorjaar komt Sahlberg weer naar Nederland, waarbij hij op woensdagmiddag 15 mei een Masterclass verzorgt in Driebergen (in theater Maitland op landgoed de Horst).

Nederland laat zich inspireren door het Finse onderwijs dat 25 jaar geleden compleet vernieuwde. Sahlberg legt de bijbehorende visie uit. Wat zijn de uitgangspunten voor omgang met het systeem rondom de leerling en hoe houden ze versnippering van de aanpak van het kind tegen?

In de vijfde aflevering bespreekt Sahlberg hoe in Finland wordt gezocht naar een verdeling tussen de verantwoordelijkheid van ouders en leerkrachten. Veel leerkrachten merken in Finland dat ouders zich actiever met het onderwijsproces gaan bemoeien, niet makkelijk, maar wel belangrijk.

Aflevering 5:In aflevering zes herkent Sahlberg de rationale benadering die Luc Stevens beschrijft als reactie op elk (gedrags)probleem, namelijk een nieuwe training/programma. In Finland speelde dit jaren geleden ook , maar nu wordt geprobeerd een meer systemische, holistische aanpak te integreren.

Aflevering 6:Met dank aan Onderwijs Maak Je Samen en De Brink die de komst van Sahlberg naar Nederland mogelijk maken.

Op woensdagmiddag 15 mei is er een Masterclass van Pasi Sahlberg in Driebergen. Voor meer informatie en aanmelding kunt u zich wenden tot de link achter deze pagina van Onderwijs Maak je Samen. Er is plaats voor 250 mensen.De voorgaande vier afleveringen van het interview van Luc Stevens met Pasi Sahlberg vind je achter deze links.

Pasi gesprek 1 van 8: http://youtu.be/peEy6zvWb2M

Pasi gesprek 2 van 8: http://youtu.be/608NBkWZZvs

Pasi gesprek 3 van 8: http://youtu.be/zyRtKEzcaME

Pasi gesprek 4 van 8: http://youtu.be/1JWwqnktUW8
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief