Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Luc Stevens en Pasi Sahlberg in gesprek: 'De pedagogische en morele mindset als speerpunt'

1 mei 2013

Luc Stevens en Pasi Sahlberg spraken elkaar op de laatste dag van het bezoek dat de Finse onderwijskundige in januari bracht aan Nederland. Aflevering 7: ' De morele educatie van studenten in opleiding tot leerkrachten.Aflevering 8: 'Pedagogisch denken als hoeksteen van een goede onderwijspraktijk.' Dit voorjaar komt Sahlberg weer naar Nederland, waarbij hij op woensdagmiddag 15 mei een Masterclass verzorgt in Driebergen (in theater Maitland op landgoed de Horst).

Nederland laat zich inspireren door het Finse onderwijs dat 25 jaar geleden compleet vernieuwde. Sahlberg legt de bijbehorende visie uit. Wat zijn de uitgangspunten voor omgang met het systeem rondom de leerling en hoe houden ze versnippering van de aanpak van het kind tegen?

In aflevering zeven vertelt Sahlberg hoe studenten in lerarenopleidingen worden voorbereid op de pedagogische en morele keuzes die zij moeten maken. Bij het intakegesprek van de opleiding wordt hier al op geselecteerd, elke student in wording uitgedaagd om over deze vragen na te denken. Ze moeten al een sterke morele en ethische grondslag hebben en dienen het panel te overtuigen van hun motivatie, anders wordt de student niet aangenomen.

Aflevering 7:
 

Slotaflevering acht gaat in op het groeiende belang van de pedagogische mindset van leraren: reflecteren, conceptualiseren en zelfsturen.

Aflevering 8:Met dank aan Onderwijs Maak Je Samen en De Brink die de komst van Sahlberg naar Nederland mogelijk maken.

Op woensdagmiddag 15 mei is er een Masterclass van Pasi Sahlberg in Driebergen. Voor meer informatie en aanmelding kunt u zich wenden tot de link achter deze pagina van Onderwijs Maak je Samen. Er is plaats voor 250 mensen.

Alle andere zes afleveringen van het interview van Luc Stevens met Pasi Sahlberg vind je achter deze links.

Pasi gesprek 1 van 8: http://youtu.be/peEy6zvWb2M

Pasi gesprek 2 van 8: http://youtu.be/608NBkWZZvs

Pasi gesprek 3 van 8: http://youtu.be/zyRtKEzcaME

Pasi gesprek 4 van 8: http://youtu.be/1JWwqnktUW8

Pasi gesprek 5 van 8: http://youtu.be/056ZL_QytTE

Pasi gesprek 6 van 8: http://youtu.be/TGMta5KdShk

 

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief