Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Luc Stevens en Pasi Sahlberg in gesprek: 'Andere definitie van onderwijs opent nieuw perspectief'

1 april 2013

Luc Stevens en Pasi Sahlberg spraken elkaar op de laatste dag van het bezoek dat de Finse onderwijskundige in januari bracht aan Nederland. Aflevering 3: 'De betekenis van een ander perspectief op onderwijs, een andere definitie van leren en ontwikkelen.' Aflevering 4: 'De Finse onderwijscultuur en de prioriteit om vooral te kijken naar het potentieel van kinderen?' Dit voorjaar komt Sahlberg weer naar Nederland, waarbij hij op woensdagmiddag 15 mei een Masterclass verzorgt in Driebergen (in theater Maitland op landgoed de Horst).

Het Nederlandse onderwijs is in essentie niet veranderd sinds de 19e eeuw. Finland heeft 25 jaar geleden een geheel nieuwe definitie geformuleerd voor onderwijs en de ontwikkeling van kinderen. Daarmee zijn geheel nieuwe perspectieven geopend. Sahlberg legt uit hoe Finland zich liet inspireren door filosofen en vrije denkers.

In de vierde aflevering wordt duidelijk hoe belangrijk het in Fins onderwijs is, dat er a priori wordt gekeken naar het welbevinden en betrokkenheid van de leerling in plaats van prestaties. Sahlberg legt uit dat leraren vooral een veilig klimaat en leeromgeving willen creëren. Dan zullen kinderen ook laten zien wat ze kunnen. En durven ze te zeggen wat ze hebben te zeggen. 


Met dank aan Onderwijs Maak Je Samen en De Brink die de komst van Sahlberg naar Nederland mogelijk maken.

Op woensdagmiddag 15 mei is er een Masterclass van Pasi Sahlberg in Driebergen. Voor meer informatie en aanmelding kunt u zich wenden tot de link achter deze pagina van Onderwijs Maak je Samen. Er is plaats voor 250 mensen.

De voorgaande twee afleveringen van het interview van Luc Stevens met Pasi Sahlberg vind je achter deze links.

Pasi gesprek 1 van 8: http://youtu.be/peEy6zvWb2M

Pasi gesprek 2 van 8: http://youtu.be/608NBkWZZvs

 


Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief