Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Living Values Education in praktijk: 'Zoals jij bent, is er geen een. Weet dat, onthoud dat, doe er wat mee!'

16 februari 2017

Als je weet wie je zelf bent en respect hebt voor jezelf, dan pas kun je ook respect aan anderen geven. Bij Claartje van der Grinten - werkzaam op De Vrije Ruimte in Den Haag - kwam het onderwerp  naar voren in de gedichtenles van afgelopen vrijdag. Het gaat over uniek-zijn. 'Zoals jij bent, is er geen een. Weet dat, onthoud dat, doe er wat mee!'

Op onze school, De Vrije Ruimte in Den Haag, werken we met Living Values, twaalf universele waarden waarover we nadenken en filosoferen en die we vooral met elkaar willen leven. Zo proberen we te zorgen dat de school een plek is waar mensen prettig met elkaar omgaan en waar het voor iedereen fijn en veilig is. Je zou Living Values kunnen zien als een anti-pest-programma, waarin niet het pesten (en hoe dat te voorkomen) centraal staat, maar juist het positief staan tegenover jezelf en tegenover anderen.  'Ik ben uniek', is het eerste wat aan bod komt bij de waarde 'Respect'.


Dat je uniek bent is belangrijk om te weten. Jij doet er toe. Zoals jij bent, is er geen een. Weet dat, onthoud dat, doe er wat mee. En dat deden we. Een bak met zandkorrels met een egale lichtbruine kleur. Maar dat is schijn. Met een vergrootglas (of de zoom-optie op je telefoon) zie je verschillende kleuren, wit, bruin, doorzichtig en zelfs groen, blauw, rood. Kies een korrel uit. De mooiste, de liefste. Een unieke korrel. Stel: dat zand zijn wij, zevenmiljard mensen, op deze aarde. Een van die korrels ben jij, Paula, Brechtje, Tuana, Isabelle, Artemisia, Lucie, Dechen, Darya, Iris, Claartje. Hoe voelt dat? Wat doe je?

Ik heb bruine ogen/ Ik heb ook bruin haar/ Ik speel ukelele/ En een klein beetje gitaar/ Ik ben verliefd op jongens/ Ik ben verliefd op meisjes/ Ik ben verliefd op bomen/ Ik ben verliefd op ijsjes/ Ik houd van mijn vriendinnen/ Ik ben dol op mijn kat/ Ik houd ook van familie/ En ik houd van de stad/ Ik haat milieuvervuiling/ En oesters haat ik ook/ En weet je waar ik blij van word?/ De geur van wilde bloem-wierook.

Ik loop/ Ik hoop/ Ik hoor & ga door/ Ik stop/ Ik luister/ Ik huiver/ Ik wuif/ (wuif ik het weg?)/ Ik wil goed/ Doen wat werkt/ Met jou en jou en jou

Lucie/ Zo noemen ze mij/ Ik ben een meisje/ Met bruine ogen, zeggen zij/ Wie ben ik?/ Een kind van twaalf/ Blonde kleur in haar haar/ Ben ik dat?/ Ik ben mezelf/ Maar ik ben mezelf ook niet/ Ik ben mezelf en ik ben blij.

Claartje van der Grinten is coördinator PO op De Vrije Ruimte, een school voor democratisch onderwijs. Ze is tevens een van de initiatiefnemers van een symposium op 21 september in Den Haag.

Symposium Living Values Education


Living Values Education - ofwel de opvoeding in levende waarden - is de basis van waaruit wij het symposium op 21 september willen organiseren. Vrede is de eerste van de 12 waarden; hieruit volgen alle andere waarden.  Het symposium - dat we in Den Haag, onze thuisbasis én de stad van vrede en recht, willen houden - is bedoeld voor ouders en opvoeders/onderwijsgevenden. We willen lezingen en workshops organiseren met mensen die bij dit onderwerp betrokken zijn. Ook zullen we ons boek 'Vrede op De Vrije Ruimte, een inspiratieboek' (dit is nog de werktitel) presenteren. Wie belangstelling heeft om mee te denken en te doen, kan contact opnemen met Claartje: claartje@devrijeruimte.org
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief