Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Claartje van der Grinten

schoolleider po

Claartje van der Grinten (1963), mede-oprichter van De Vrije Ruimte, een democratische school voor natuurlijk leren in Den Haag.

Met hart en ziel in de wereld staan. Je leven delen met de mensen om je heen, degenen die je kent en de nieuwe mensen die je ontmoet. Je doet het samen! Elkaar diep raken in een kort gesprek. Bereid zijn om te leren van waar je tegenaan loopt. Accepteren dat leerlingen jou een spiegel voorhouden. Kijken, weten wat je ziet en handelen als dat nodig is: Tekenbladen dichterbij leerling leggen, zodat hij ze gemakkelijker kan pakken.

Geduld is belangrijk. Vertrouwen hebben in jezelf en in de ander. Laat zien wie je bent en waarvoor je staat. Doe het samen!

Bij ons op school leren kinderen (en begeleiders!) vanuit hun eigen innerlijke motivatie. Leerlingen van 4-18 jaar gaan op zoek naar hun passies en talenten, begeleiders spreken de natuurlijke ontwikkelingsdrang aan en stimuleren kinderen waar nodig.

Bijna dagelijks schrijf ik een weblog over mijn ervaringen van die dag. In juli 2012 komt het boek “Vijf jaar de Vrije Ruimte, 2007-2012”uit, waarin een keus uit vijf jaar blogjes is verzameld.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief