Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Leren lezen in groep 3: 'Het lijkt soms wat chaotisch, maar ik heb het volste vertrouwen'

25 februari 2016

Mascha Groenman heeft een fijne start gemaakt als leerkracht van groep 3.  Op die leeftijd leren de kinderen lezen. Er wordt gewerkt op vier verschillende niveaus. Dat lijkt soms wat chaotisch, maar  iedereen weet wat hij of zij moet doen. Bovendien is er vertrouwen, niet in het minst door een opmerking die zij ooit van haar zoon hoorde. 'Ik ben nooit uit het avi-lezen gekomen, maar ben zeer gelukkig, trots en tevreden. Ik ga heus worden wat ik wil. En ik ben goed zoals ik ben.'

Ik moest vreselijk wennen aan groep 3, vast veel meer dan de kinderen. Gelukkig is ook dit weer een geweldige groep en books-colorful-harry-potterhebben we met elkaar een fijne start gemaakt.

In groep 3 gaan we de kinderen leren lezen. Daar gaat het gebeuren. Voor een aantal kinderen is dat ook echt zo, maar voor een heel aantal ook niet. Daar kwam ik al heel snel achter.
Want veel kinderen maken al een voorzichtige start in groep 2. Een aantal kinderen leest al echt. En een aantal kinderen leest echt nog niet.

In de kleutergroep was dat allemaal oké. Want kinderen ontwikkelen zich allemaal anders, in hun eigen tempo, op hun eigen niveau en gebruikmakend van hun eigen talenten en competenties. In groep 3 wordt dat anders. De methode veilig leren lezen zet een flink tempo in, en toetst en test er lustig op los. Na vier weken is de eerste leestoets. En zo kan het zijn dat kinderen die zich in de kleutergroep nog rustig konden ontwikkelen, ineens niet aan gestelde norm voldoen en tot de zorgleerlingen behoren.

Ik schrok daar heel erg van. Want: wie bepaalt die norm en waarom? Het lijkt er op dat we zorgleerlingen creëren.

Dan heb ik ook nog leerlingen die al zo goed kunnen lezen, dat ze al niet meer mee kunnen doen aan het programma van veilig leren lezen. Als je leest op M5 niveau is het noodzakelijk dat je op dat niveau aan het werk kunt gaan: uitdaging krijgen, iets moeilijk vinden, leren leren, doorzetten en een goede werkhouding verkrijgen.

In mijn groep wordt gewerkt op vier verschillende niveaus. Het lijkt soms wat chaotisch, maar het is goed georganiseerd en iedereen weet wat hij of zij moet doen. Ik heb het volste vertrouwen in de leerlingen die nu een Twijfel of Onvoldoende scoren. Zoals Zoon zei: 'Ik ben nooit uit het avi-lezen gekomen, maar ben zeer gelukkig, trots en tevreden. Ik ga heus worden wat ik wil. En ik ben goed zoals ik ben.'

Laten we dat eens nemen als uitgangspunt in het onderwijs. Heus…

Mascha Groenman is leerkracht op een basisschool in Bergen en moeder van twee kinderen, waarvan de oudste PDD-nos en dyslexie heeft en de jongste hoog/meer begaafd is. Dit is haar eigen blog.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief