Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Kinderombudsvrouw wil zoveel mogelijk kinderen 'horen': Laat jij jouw klas de enquete invullen?

2 september 2016

Margrite Kalverboer startte deze week haar kinderrechtentour met een bezoek aan een bassischool in Leiden. Ze ziet er als Kinderombudsvrouw op toe dat in het onderwijs, de gezondheidszorg, jeugdhulp en kinderopvang  de rechten van kinderen worden nageleefd. Behalve scholen bezoekt ze de komende zes weken ook jeugdhulpinstellingen, buurthuizen en een ziekenhuis. En ze heeft een enquete uitgezet voor iedereen van 9 tot 18 jaar, om alle kinderen in staat te stellen van zich te laten horen.  Vanuit ons platform HETKIND brengen we die enquete graag onder de aandacht. De enquête staat op de website van de Kinderombudsman. Lees verder en betrek de kinderen in jouw klas, omgeving.


1kinderrechtenDe uitkomsten van de vragenlijst en de gesprekken met kinderen en jongeren zal de Kinderombudsvrouw gebruiken om haar speerpunten voor de komende tijd vast te stellen. De resultaten zal ze in december 2016 presenteren.

Art. 12: Alle kinderen hebben het recht om hun mening te geven over zaken die hen aangaan. Naar hun mening moet worden gevraagd en er moet naar worden geluisterd. Aan hun mening moet passend gewicht worden toegekend en meegewogen in het maken van beleid, wet- en regelgeving.


Dat staat in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties dat Nederland in 1989 heeft ondertekend. De Tweede Kamer heeft Margrite Kalverboer op 20 april 2016 benoemd tot Kinderombudsman. 'Dat is een bijzondere taak die ik met gedrevenheid zal uitvoeren,' schrijft ze in een brief aan platform hetkind. 'Om deze taak zo goed mogelijk te kunnen vervullen, wil ik van kinderen en jongeren zelf horen wat zij vinden van hun eigen leefomgeving en wat daarin kan worden verbeterd. Om dat te onderzoeken ga ik de komende weken met honderden jongeren in gesprek. Ik ga op bezoek bij scholen, jeugdhulpinstellingen, buurthuizen en een ziekenhuis. Ook ga ik praten met kinderen en jongeren die slachtoffers zijn van kindermishandeling, kinderen van gescheiden ouders, kinderen die niet naar school gaan, vluchtelingenkinderen en kinderen die niet thuis kunnen wonen. '

'Om alle kinderen in staat te stellen om van zich te laten horen, heb ik ook een enquête opgesteld iedereen van 9 tot 18 jaar. Ik zou het zeer op prijs stellen als u deze enquête ook onder de aandacht wilt brengen van kinderen en jongeren in uw netwerk.'

De Kinderombudsvrouw startte haar  kinderrechtentour met een bezoek aan een basisschool in Leiden en de Kinderambassadeurs en LeergeldKids van de Stichting Leergeld in Den Haag.

Lees verder over de tour en de enquete op de website van de Kinderombudsvrouw.Nu jij!


Margrite wil ook graag van jou horen wat jij vindt dat er voor kinderen en jongeren moet veranderen. Je kunt Margrite helpen door een vragenlijst in te vullen met vragen over jouw leven. En over wat jij vindt dat de er moet verbeterd voor kinderen en jongeren.

Het invullen van de vragenlijst duurt zo'n 15 minuten. Je hoeft je naam niet in te vullen. Wil jij ons helpen? De vragenlijst is voor alle kinderen van 9 jaar en ouder.

Met Margrite in gesprek


De komende weken bezoekt de Kinderombudsman honderden kinderen en jongeren voor deze kinderrechtentour. Wil jij ook samen met je klas of (sport)vereniging met Margrite in gesprek over jouw rechten, stuur me dan jouw uitnodiging via de website van de Kinderombudsman. Je zult begrijpen dat Margrite niet bij iedereen langs kan komen.

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief