Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Kind of volwassene, ontwikkeling gaat over dezelfde wezenlijke elementen'

31 augustus 2012

Meer dan 4000 mensen gaan meester Kanamori ontmoeten tussen 3 en 12 september. Met een groot aantal mensen wordt zijn 'schoolreis' door Nederland vormgegeven. In de aanloop komt een aantal organisatoren en steunbetuigers aan het woord in een korte inspirerende bijdrage. Vandaag: Paulien Stoffer. 'Of we nu kind of volwassene zijn, het gaat om dezelfde wezenlijke elemententen om te kunnen groeien en ontwikkelen.'

Onlangs liet ik, als opwarmer, tijdens een teamdag op een basisschool rond het thema groepsvorming, een deel van de documentaire Children full of Life zien. Wat mijn deelnemers opviel was het eerste fragment en de wijze waarop deze leraar iedereen begroette, hoe hij fysiek en mentaal aanwezig was in zijn groep.
De kinderen beantwoordden zijn vraag ‘waarom zijn we hier?’ met het antwoord ‘to be happy’.  Wow, ik weet nog goed toen ik zelf voor de eerste keer de documentaire zag dat mij dit ook zo trof. Ik moest direct denken aan de mate van ‘shining eyes’ bij kinderen; is dat niet waar het om draait?

De film laat goed zien hoe Mr. Kanamori in zijn rol als leraar activiteiten en ruimte creëert om kinderen gevoelens / emoties te laten delen met elkaar. Hij heeft en geeft vertrouwen en bouwt aaneen klimaat waarin kinderen elkaar leren vertrouwen. Moedigt  hen aan plezier te hebben en sterke kanten van zichzelf en de ander te bevestigen.

Toen ik de groep leraren aan het begin van het teamtraject vroeg wat zij belangrijke spelregels vinden in hun team van volwassen professionals noemden zij: ‘zien en gehoord worden’ , ‘emoties mogen delen’ , ‘echte interesse tonen in elkaar’ ‘samen met energie werken aan een gezamenlijk doel’ en ‘rust om te leren’.

Het trof mij opnieuw dat, of we nu kind of volwassene zijn, het om dezelfde wezenlijke elemententen  gaat om te kunnen groeien en ontwikkelen. Ik denk dan ook dat de mate van ‘shining eyes’ een belangrijke graadmeter in het leven blijven.

Paulien Stoffer
Mens- en teamontwikkeling
www.paulienstoffer.nl

Wilt u zelf meester Kanamori ontmoeten? Klik dan hier voor de laatste informatie over kaartverkoop. Op enkele plaatsen zijn nog tickets te bestellen. Tijdens de Kanamori-week is een gratis onderwijskrant te verkrijgen van hetkind en is het boek  'Inochi no kyokasho - Levenslessen van meester Kanamori'  te koop. Meer info volgt via deze website. 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief