Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Kenmerken Social Media hebben waarde in School van de toekomst'

5 december 2012

In een interviewreeks op de website Werken aan Onderwijs wordt Joseph Kessels gevraagd naar het Onderwijs van morgen. 'Ik zou het leuk vinden als de school van de toekomst meer kenmerken krijgt van Social Media: een grote mate van autonomie en anarchie die gericht is op een levendige uitwisseling van informatie, maar waar je tegelijkertijd moeite doet om aantrekkelijk voor elkaar te zijn. Ik denk dat we daar als samenleving meer mee opschieten dan wanneer iedereen aan het einde van het jaar hetzelfde boekje heeft geleerd en voor dezelfde gestandaardiseerde toets kan slagen.'

“Heel eerlijk gezegd wil ik af van het onderwijs waar een belangrijk accent ligt op het disciplineren van gehoorzaamheid en het conformeren aan systemen waarbij de formele leerstof belangrijker is dan de individuele leerwensen van jongeren. Veel van de kenmerken van het huidige onderwijs komen voort uit de disciplinering die ontstond tijdens de industriële revolutie, waarbij onaangepaste kinderen klaargestoomd moesten worden om in de fabriek te kunnen werken. Disciplineren en misschien wel ‘domesticeren’ was een belangrijke functie van het onderwijs. Maar er is veel veranderd. Het huidige idee van het onderwijs is om het talent en het individu te ontwikkelen en daar meer mogelijkheden voor te bieden. Wat voor samenleving wil je? Hoe wil je met elkaar omgaan? En wat is de verwachting in de kennismaatschappij waar iedereen een bijdrage moet leveren op grond van zijn of haar talent, wat dat talent ook zou mogen zijn. Dat zijn vragen die ik zou willen verkennen in de betekenis voor de toekomstige school. Minder gericht op discipline, en meer kijken naar individueel talent en de ontwikkeling van samenwerkend leren.”

“Toen ik mijn neefje laatst vroeg hoe het op school ging, gaf hij als antwoord: ‘School? Dat is  de tijd dat ik offline ben’ hij voelt zich daar afgesloten van de wereld waar hij bij wil horen. Dat is zo’n betekenisvolle uitspraak. Internet is zijn zuurstof. Sommige kinderen hebben moeite om naar school te gaan omdat ze het idee krijgen dat ze daar niet nodig zijn, maar het moet. Leerlingen hebben andere verwachtingen van een school dan we nu waarmaken. De school moet een plek zijn waar je als leerling nodig bent, waar je welkom bent, waar je aan betekenisvolle dingen werkt, waar je je kunt ontwikkelen. Een plek die spannend is.”

Lees meer

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief