Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Jobs vs. Schmidt en hun betekenis voor 'inclusief leiderschap' in onderwijs

7 mei 2012

‘Inclusief denken’ zal onze manier van samenleven en samenwerken voorgoed veranderen. Dat maakt dit artikel van Manfred van Doorn en Victor van Doorn duidelijk aan de hand van twee interessante leiders in het begin van de 21e eeuw: Eric Schmidt van Google en Steve Jobs van Apple. Het stuk  verscheen eerder in de ODE bijlage bij NRC Handelsblad in maart 2012 en deed leraar Martin Dogger een brug slaan naar de onderwijspraktijk. 

De periode van 2001 tot 2011 bracht twee interessante leiders tegenover elkaar: Eric Schmidt van Google en Steve Jobs van Apple. Beide leiders hebben niet alleen grote bijdragen geleverd aan hoe onze computers werken, maar vooral ook aan hoe wij zelf denken. Ze hebben meegeholpen de wereld te maken tot wat ze nu is: de door Marshall McLuhan voorspelde global village. Schmidt zat van 2006 tot 2009 ook in de raad van bestuur van Apple, tot hij moest vertrekken door de toenemende concurrentie tussen de twee reuzen die te veel op elkaar gingen lijken toen Apple meer op de cloud ging doen en Google telefoons ging verkopen. Toch bestaan er nauwelijks meer tegengestelde persoonlijkheden dan Jobs en Schmidt. En daar kunnen wij ons voordeel mee doen".

Lees meer op ODE Magazine


Het artikel over Jobs en Schmidt eindigt met een opsomming van zeven eigenschappen van een inclusief leider. Daaruit blijkt vooral dat een inclusief leider vaardigheden en competenties heeft die tegenovergesteld lijken te zijn.

'Hij kan samenwerken én dicteren' is de eerste eigenschap die genoemd wordt. In managementtaal heet dit 'situationeel leiderschap'. Als manager, coördinator of directeur weet je je stijl van leiding geven aan te passen aan wat er nodig is voor dat moment.  Bij een emotioneel gesprek over de ervaren werkdruk is het immers niet fijn om gelijk op de protocollen gewezen te worden. Een goed leider voelt dit aan, en handelt er naar.

De sprong naar de klas is een kleine. Als leraar heb je immers een leidende rol. En daarbij is het van belang om je stijl aan te passen aan de gebeurtenissen in de klas. Je bent voortdurend in interactie met je leerlingen. Je weet te sturen maar laat de teugels ook vieren. Je geeft opdrachten die gedaan moeten worden, maar laat ook ruimte voor eigen initiatief. Je draagt duidelijk uit waar je voor staat in de klas, maar weet ook te luisteren naar je leerlingen. In die verbondenheid zit de sleutel tot succes.

ODE Magazine geeft aan dat 'een inclusief leider kan stralen én anderen laten stralen'. Maar dat wist je als leraar toch allang?!

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief