Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Intense' kinderen, hoe ga je ermee om?

26 september 2013

Eva Bronsveld schrijft een reeks over temperamentvolle kinderen. Deze kinderen worden vaak gekenmerkt door hun intensiteit. Ze lijken alles heftiger te beleven dan andere kinderen: zowel plezier als frustratie. Hieraan zitten voor- en nadelen. Maar als je de kinderen begrijpt, leer je er vanzelf mee omgaan en zullen de positieve kanten vanzelf de boventoon gaan voeren. In haar laatste blog, opnieuw een aantal handreikingen van Bronsveld. 'Voed niet op tijdens een driftbui.'

kind-adhd

Besef dat je kind het graag goed wil doen

Een driftbui is voor je kind minstens zo vervelend als voor jou. Hij doet dit dus niet om je dwars te zitten of z’n zin door te drijven maar hij wordt volledig overmand door zijn emoties. Je kind zal nog moeten nog leren hoe hij hiermee om moet gaan. Het is geen kwestie van niet willen, maar van niet kunnen. Dit maakt het niet minder lastig natuurlijk, maar als je er zo naar kunt kijken helpt dit wel om je minder persoonlijk geraakt te voelen.

Wees er vroeg bij

Voordat je kind ontploft, gaat daar vrijwel altijd het een of ander aan vooraf. Een driftbui komt echt zelden zomaar uit de lucht vallen ook al lijkt dit soms wel zo. Het is daarom bij een temperamentvol kind extra belangrijk om heel goed te kijken naar je kind. Hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker het is om samen met je kind in gesprek te gaan en samen een oplossing te zoeken. Op deze manier leert je kind ook om zelf op tijd in de gaten te krijgen dat hem iets dwars zit waardoor het hem vaker zal lukken om op een acceptabele manier voor zichzelf op te komen. In het blog over de vasthoudendheid van deze kinderen vind je nog iets meer ideeën hierover.

Leer je kind om zelf ook op tijd aandacht te hebben voor zijn emoties

Natuurlijk is het nog fijner voor je kind als hij zelf leert aan te voelen wanneer het bijna mis gaat. Jij kunt hem hier bij helpen; als je merkt dat je kind boos of gefrustreerd begint te raken, besteed daar dan even aandacht aan.  Laat je kind zelf benoemen hoe hij zich voelt (bij heel jonge kinderen benoem jij het) en leer hem dat dit het moment is om een stapje achteruit te doen en even na te denken. Er zijn tal van technieken om met emoties om te gaan en in een volgend blog zal ik daar op terugkomen. Hoe eerder je kind dit soort technieken leert, hoe fijner dat voor hem is.

Zorg dat je kind je als hulp ziet, in plaats van als last

Tijdens een driftbui is het heel moeilijk om je kind nog te bereiken. Hij is dan zo overmand door emoties dat hij simpelweg niet meer in staat is om nog naar je te luisteren. Als je kind weet dat jij er juist bent om hem te helpen, en niet om het nog lastiger voor hem te maken, is de kans groter dat hij je hulp (of als het nodig is bijsturing/correctie) wel accepteert. Je kind moet echt het vertrouwen hebben dat jij altijd het beste met hem voor hebt. Als je dit voor elkaar krijgt zal je kind het ook accepteren als je een keer heel directief ingrijpt als hij iets doet wat echt niet kan of gevaarlijk is. En dan zal hij je er achteraf nog dankbaar voor zijn ook.

Lees verder

Bronnen:

  • Elaine Mazlish en Adele Faber; How2talk2kids

  • Thomas Gordon; Luisteren naar kinderen

  • R.W. Greene; Het explosieve kind

  • G.A. Kohnstamm; Parental Descriptions of Child Personality

  • Elaine Aron; het hoogsensitieve kind

  • Wachs; Temperament in context

  • Mary Sheedy Kurcinka; Raising your spirited child


Eva Bronsveld helpt ouders om het leven met hun kinderen nog leuker te maken dan het al is. Op een laagdrempelige en praktische manier inspireert ze  ouders om bepaalde dingen net wat anders te doen. Bronsveld, moeder van drie kinderen, geeft lezingen of cursussen, schrijft  columns en blogs en maakte eerder dit jaar  de Opvoedkalender, een vrolijke kalender met 52 keer inspiratie om met een kleine twist het leven met kinderen nog leuker te maken. 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief