Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'In het contact met kinderen heb je altijd een keus'

31 oktober 2014

Marlies Bras  wijst op de invloed die woorden van volwassenen hebben op kinderen: ze worden er onzeker van óf ze groeien en nemen verantwoordelijkheid. Welke keuze maak jij, als ouder, als leraar? In dit artikel onthult Marlies de belangrijkste geheimen in gesprek met je kind. 'In het contact met kinderen heb je altijd een keus'.

Ben jij je ervan bewust hoeveel invloed jouw woorden hebben op je kind?

Jij kunt ervoor zorgen dat je kind zich onzeker gaat voelen. Jij kunt ervoor zorgen dat je kind door het lint gaat. Maar jij kunt er ook voor zorgen dat je kind groeit en verantwoordelijkheid neemt. Dat kun je allemaal bereiken met een paar simpele woorden.

Het is vrijdagavond. Nadat je uit je werk gekomen bent, ben je naar  huis gesneld en heb je je mooiste outfit aangetrokken om vervolgens meteen weer te vertrekken naar een feestje ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het kantoor waar je partner werkt. Het is een sjieke gelegenheid met allemaal net iets te net aangeklede dames en
heren die jij persoonlijk nog nooit gezien hebt en die ook niet helemaal jouw smaak zijn.

Je staat wat te praten met een collega van je partner en net op het moment dat je partner je voor wilt stellen aan zijn baas gebeurt het meest verschrikkelijke dat jou op dat moment kan overkomen: Je stoot je glas rode wijn om. De wijn stroomt met volle vaart het glas uit en druipt van de tafel de grond op.

Je partner springt op en roept: 'Lieve help, wat ben je toch vreselijk onhandig. Je kunt toch wel van tevoren bedenken dat je je wijn niet op het randje van de tafel moet zetten. Hup, ga snel een doekje halen en veeg het onmiddellijk op. En drink in het vervolg alsjeblieft je wijn meteen op. Dan kan het ook niet omvallen. Nou hup, ga een doekje halen.'

(En vervolgens zegt hij net iets te hard tegen zijn baas, zodat jij het woord voor woord kan verstaan: 'Sorry hoor. Ze is toch zo onhandig. Dat gebeurt nou elke keer. Zal ze het ooit leren? Maar goed, verder is het een beste vrouw hoor!')

Hoe voel jij je? Voel je je groeien van binnen? Voel je de liefde voor je partner stromen? Voel je je gemotiveerd om snel een doekje te gaan halen en de wijn op te ruimen? Of denk je: 'Stik er maar in met je stomme collega’s. Ik ben weg en ik hoef je voorlopig niet te zien.' (En dat is misschien nog netjes geformuleerd).

Lees verder om te zien hoe het zou zijn als de scène anders verliep?

Marlies Bras was tot 2007 leraar in het basisonderwijs in Rotterdam. Nu heeft ze een praktijk voor Integratieve Kindertherapie. Dit is haar website.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief