Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

In gesprek met filosoof Joep Dohmen over 'Iemand zijn': hoe kunnen we jongeren helpen zichzelf te vormen?

Op dinsdagavond 28 november is Joep Dohmen te gast bij stichting NIVOZ in het Rotterdamse Dokhuis. In zijn magnum opus Iemand zijn. Filosofie van de persoonlijke vorming schetst Dohmen wat volgens hem belangrijk is in de ontwikkeling van jonge mensen  tot zelfstandige en betrokken personen. Op deze avond gaan we in gesprek over de betekenis van zijn denken voor het onderwijs.

De avond is inmiddels uitverkocht.


Joep Dohmen is emeritus-hoogleraar ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek en lector Bildung aan de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie. In zijn boek schetst hij een vormingsprogramma om de autonomie van het individu te vergroten. Zijn stelling: 'Er is een betere opvoeding mogelijk door de intrinsieke motivatie van jonge mensen te verbeteren en hen te leren oordelen en standpunten in te nemen. Zodat ze zichzelf kunnen toe-eigenen vóórdat ze onteigend worden door krachten buiten zichzelf.'

Op deze avond zal hij een korte introductie geven op zijn werk, waarna een panel van denkers op het gebied van pedagogiek hierop zal reflecteren. We spreken met Luc Stevens, Jan Terwel, en Erik Renkema. Vervolgens word je uitgenodigd om met hen en elkaar in gesprek te gaan over vorming in het onderwijs.
Moeten we jongeren helpen ‘iemand’ te worden en wat betekent dat dan?  

De avond wordt geleid door Eveline Oostdijk. Van 2019 tot afgelopen zomer werkte ze voor Stichting NIVOZ en in november 2022 promoveerde ze op een onderzoek naar humanistische vorming.

Wie zich werkelijk vrij en verantwoordelijk voelt, weet waarover zijn leven gaat.

Inleidend tekstje van Iemand zijn
We leven in een vloeibare tijd. Er zijn zoveel invloeden en zoveel opties. Er klinken zoveel stemmen en er is zoveel lawaai. Hoe kunnen we daarin overeind blijven en onszelf bewaren? Het is wel degelijk mogelijk dat we onszelf beter gaan begrijpen. We kunnen onze emoties en verlangens onderzoeken en gaandeweg ontdekken wat we echt willen. We zijn de voorbije decennia onze zelfdiscipline kwijtgeraakt en moeten dus opnieuw gaan oefenen. Hoe moeilijk de omstandigheden intussen ook zijn, we kunnen leren omgaan met de vele versnellingen en met meer aandacht leven in het hier en nu. We moeten weer leren om elkaar te waarderen en de onderlinge verschillen te verdragen. De voornaamste opdracht van vandaag is dat we het huis van de aarde weer bewoonbaar maken. Bij deze zoektocht naar praktische wijsheid kan de filosofie ons helpen.

Datum, tijd en plaats: 28 november 2023, 19:15-21:30u, Dokhuis Rotterdam, inloop vanaf 19:00u. 

Meer lezen van Joep Dohmen?

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief