Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Ik vind winnen toevallig wel belangrijk! Waarom zou ik anders om 7 uur 's ochtends opstaan?'

17 oktober 2015

De teleurstelling is groot als Joep, de keeper, op de sportdag op hét beslissende moment de bal doorlaat. Hij is boos en komt in de praktijk bij Marlies Bras. Aanmeldingsklacht: kan zo ontzettend slecht tegen zijn verlies. Joep geeft zelf adviezen aan zijn ouders: 'Ze zouden mij met rust moeten laten.'

'Het is niet erg om te verliezen. Meedoen is belangrijker dan winnen. Dat zeggen alleen degenen die verliezen óf ouders. Verliezers, omdat ze niet kunnen winnen en zo hun gezicht willen redden. Ouders omdat ze hun kind zo snel mogelijk uit die chagrijnige bui willen hebben.

Ik vind winnen toevallig wel belangrijk. Zeg nou eens eerlijk: Waarom denk je dat ik elke zaterdag om zeven uur mijn bed uit kom en in mijn korte broekje daar in de kou ga staan? Waarom denk je dat ik al die weken in de stromende regen op het sportveld sta? Niet omdat ik zo gezellig mee wil doen. Nee, natuurlijk niet!

Ik doe dat omdat ik die wedstrijden wil winnen. Ik doe dat omdat ik kampioen wil worden. Ik doe er de hele week van alles aan om in topvorm te zijn.

En als ik dan op het belangrijkste moment van een wedstrijd die bal door laat, dan baal ik, ja. Dan ben ik woest. En dan moet je dus niet met zo’n rotzinnetje aankomen van "Ach kom op joh. Je moet maar zo denken, meedoen is belangrijker dan winnen..." Denk je echt dat ik je dan nog serieus kan nemen?! Dan snap je er dus helemaal geen drol van hè.

En dan verwijten ze mij dat er niet fatsoenlijk met mij te praten valt. Hee, hallo! Horen ze wel wat voor onzin er uit hun eigen mond komt? En als ik ze dat dan vertel, dan heb ik opeens een probleem. Dan ben ik brutaal, moet ik op mijn woorden passen. Lekker makkelijk zeg. Ze snappen er echt niks van', aldus Joep, 12 jaar en keeper die op de sportdag op hét beslissende moment een bal doorliet. Aanmeldingsklacht: kan zo ontzettend slecht tegen zijn verlies.

Ik zeg: 'Okee. Je ouders snappen er niks van. Balen. Wat zouden ze gedaan hebben als ze het in jouw ogen wel hadden gesnapt?'

Lees verder

Marlies Bras is kindertherapeute en werkt vanuit een eigen praktijk. Zij publiceert vaker blogs op haar website.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief