Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

‘Ik snap het niet, mama, waarom reed die man nu op al die mensen in?’

19 juli 2016

De aanslag in Nice van vorige week is moeilijk te begrijpen. Voor volwassenen al, maar helemaal als je een meisje van bijna 9 bent. De dochter van Lianne de Ree vraagt haar moeder om uitleg, maar die weet ook niet goed hoe ze een verklaring kan geven voor zoveel ellende. Want wat valt er aan te snappen? Waarom rijdt iemand met een vrachtwagen een mensenmassa in?


Jeugdjournaal‘Maar wat is er nu precies gebeurd?’ vraagt ze met een ernstig gezichtje. Ze hoort dat ik het met manlief over de aanslag in Nice heb en haar klasgenootjes op school hadden het er ook al over. ‘Ik snap het niet, mama, waarom reed die man nu op al die mensen in? Was hij de controle over het stuur kwijt?’ Net als alle volwassenen zoekt ook dochterlief een verklaring voor deze onbegrijpelijke daad.

Verder dan: ‘Soms zijn er mensen die heel erg in de war zijn en heel soms doen deze mensen iets heel ergs zoals dit’ kom ik niet. Een zwaktebod. Geen leugen maar op z’n minst onvolledig. Ik kom niet op een betere uitleg. Hoe leg je uit dat een krankzinnige actie van één man het lot bepaalt van meer tachtig mensenlevens? Hoe leg je uit dat één man ervoor zorgt dat ontelbare levens veranderen omdat hun geliefden er ineens niet meer zijn omdat ze op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren? Een uitleg volstaat niet omdat die er simpelweg niet is.

Aan het eind van deze maand wordt ze negen jaar. Mijn gevoelige meid die beetje bij beetje steeds meer van de wereld meekrijgt. Ze kijkt elke dag braaf het Jeugdjournaal want: ‘dat is heel belangrijk zegt de juf, omdat we het vak Nieuwsbegrip hebben en als je het Jeugdjournaal kijkt is Nieuwsbegrip veel makkelijker. Je leert het nieuws in de wereld beter begrijpen’.

Ik denk aan al die mensen die donderdagavond de witte vrachtwagen op zich af zagen komen. De juf moet de aanslag in Nice maar overslaan bij Nieuwsbegrip.

Er valt niets aan te snappen.

Lianne de Ree is docente Engels op het Connect College in Echt en heeft een tekstbureau genaamd Firewords Tekst & Taal.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief