Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Héle lezing van Luc Stevens op video én online: 'Gespreksstof voor ons hele onderwijsteam'

29 oktober 2014

Luc Stevens heeft zijn complete lezing van 10 september 2014 - als transcriptie en op video - ter beschikking gesteld aan het onderwijsveld. Zijn morele wake-up call - zoals een toehoorder de voordracht beschreef - vormde de inspirerende start van de serie Onderwijsavonden in het schooljaar 2014/15. Deze eenmalige complete beeldregistratie die circa 1:40 uur duurt, kunt u op een voor u wenselijk moment rustig bekijken. Het thema van zijn lezing was UITZICHT. Over dienstbaarheid van kennis  en verantwoord handelen in school. En hij begint met een schilderij van Marlene Dumas.

The Painter - gecorrigeerd_sRGBReacties van aanwezigen


Wij hebben er veel onderling over gesproken. Het was gespreksstof voor het hele team. Ook degene die er niet waren, hebben er voluit over gehoord. Welke zekerheden willen wij hanteren binnen ons onderwijs? Wat vinden wij het nog moeilijk om het leerproces van de kinderen los te laten en alleen te varen op de zekerheid dat je kinderen in je school hebt, die verder moeten komen in hun ontwikkeling. Je merkt dat veel kinderen zichzelf ontwikkelen als je binnen je onderwijs maar de goede dingen doet. Luc bracht ons echt tot nadenken. Bieden wij echt wel dat wat de kinderen nodig hebben? Stellen wij wel de goede vragen? Kortom het was een inspirerende avond, die stof tot nadenken mee gaf.  Ada Spek - Compagne, Onderwijskundig leider op ’t Prisma in Doetinchem.

Bedankt Luc Stevens ! U raakt de kern waar het in het onderwijs om gaat. Geen schijnveiligheid via allerlei toetsen, scores en formulieren, maar kinderen begeleiden in hun ontwikkeling. Ik blijf vechten voor de rechten van het jonge kind. Hoe kan een kind een onvoldoende krijgen voor zijn eigen ontwikkeling? Ik heb er weer zin in.  Irene Bonte, leraar op NBS Teteringen. 

In plaats van houvast biedt Luc Stevens veilige oriëntaties aan de hand waarvan ik mij minder op de tast in risicovolle leersituaties begeef. Ik kan zelf kiezen en verantwoordelijkheid nemen.  Prof. Dr. Joseph W.M. Kessels

Wat ik meeneem uit de lezing van Luc is dat de relatie met de leerling de enige zekerheid is die we hebben. Vanuit die zekerheid zouden we moeten werken. Baltus van Laatum, docent op Spinoza lyceum in Amsterdam.

De lezing van Luc Stevens gaf een verdieping in mijn denken. Het was een rijkdom in taal en inhoud. In de praktijk van Laterna Magica merk ik dat zowel sommige ouders, professionals, sollicitanten, medewerkers controlerende instanties vragen naar zekerheden. Zekerheden die leiden tot het aanbrengen van standaarden. Wij worstelen daardoor regelmatig met het 'evidence-beest'.  Annette van Valkengoed, directeur Laterna Magica in Amsterdam.

De lezing heeft me doen inzien dat ik inderdaad veel bevestiging zoek. Door mijn onzekerheid durf ik nog veel dingen niet zomaar los te laten. Zekerheid aan het kind bieden doe ik, omdat ik dus in feite zelf niet zeker ben van mijn zaak.  Lilian Weenk, leraar basisschool ’t Prisma in Doetinchem.

Ik heb genoten van het feit dat heel mijn team naar Driebergen wilde, dat ze met elkaar in discussie gingen en energiek en geprikkeld de volgende dag in de klas stonden.  Tom Pellis, directeur NBS Teteringen.

Ik krijg van Luc Stevens steeds weer de bevestiging van de dingen die je eigenlijk wel weet, maar waarvoor de woorden soms ontbreken. Ik was erg onder de indruk het schilderij van Vincent van Gogh, 'Prisoners round’. De gevangenis waarin mensen in rondjes over de binnenplaats lopen. Allemaal een vaste aanstelling, maar geen enkel uitzicht/perspectief. Ik voelde hem gewoon.  Marijke van Amersfoort, directeur basisschool Samenspel en Knotwilg in Amsterdam.

Ik wil graag mezelf blijven ontwikkelen, in beweging blijven. Ik heb een passe partout voor de Onderwijsavonden gekocht. De lezingen prikkelen mij, zetten mij aan tot denken, houden mij alert. In een vak van onderwijskracht, vind ik dit een voorwaarde. Onderwijs is immers altijd in beweging.  Daphne Rietveld, Intern begeleider op 't Carillon, Gouda

De les: blijven reflecteren op de waarom en hoe vragen, zelf je kompas in het vizier houden of zoals Covey de bijl scherp houden.  Bas Moll , 6e Montessorischool Anne Frank in Amsterdam

In de lezing van Luc Stevens beluisterde ik een beweging van een ontologische oriëntatie (hoe het is) naar een ethische (hoe het kan zijn). Ik voel me geïnspireerd door het NIVOZ om die beweging ‘mee te maken’.  Frederike de Jong, docent filosofie/godsdienst op een VO-school

We waren met acht van onze school. Hoe mooi is het om na de lezing van elkaar reacties te horen, te ervaren hoe divers die zijn, de overeenkomsten, het niet begrijpen, door een opmerking van een ander ineens tot een inzicht te komen, zien hoe iemand met woorden en begrip worstelt, het delen in de auto op weg naar huis en de volgende dag bij de lunch erover na praten. Zo groei je samen én volg je het pad van je eigen ontwikkeling.  Elly de Jong op OBS De Roos in Amsterdam

Naast mijn werk als ICT-beheerder ben ik de PABO aan het doen en zit in mijn vierde en laatste jaar. De boeken en visie daarin die NIVOZ uitstraalt is bijna de reden dat ik me, nu ik veertig ben, laat omscholen het onderwijs in. Maar ik loop ook keihard tegen de realiteit aan, waar ik nu ook kinderen een onvoldoende moet geven voor hun eigen ontwikkeling. Ik geloof dat verandering van binnenuit moet komen en dat ik dat alleen vanuit het onderwijs zelf kan doen. In de klas, met de kinderen, de ouders en mijn collega’s.  Arthur Krijgsman, LIO stagiair in Nieuwegein, student van Fontys te Eindhoven. Online actief als ‘meesterarthur’

Afgelopen week heb ik oudergesprekken gehad met de avond van Luc Stevens in mijn achterhoofd. Ik heb duidelijk kunnen maken hoe ik het ga doen in mijn klas en met de kinderen. Niet alle ouders zijn blij, zij willen vasthouden aan prestaties en leggen alle verantwoordelijkheid daarvoor bij mij. Ik ben Juf en geen tovenaar, ik wil het beste voor het kind en dat is niet altijd het beste voor de ouder. Ik heb ouders afgelopen week kunnen overtuigen dat ik samen met hen het beste ga doen voor hun kind, met het kind.Ik voel me zeker van mijzelf! Monique de Koning, leerkracht op de Kathedrale Koorschool in Utrecht.

Transcript van de lezing van Luc Stevens, met dank aan Machiel Karelse en wij-leren.nl --> 
Klik hier --> Uitzicht - Over dienstbaarheid van kennis en verantwoord handelen in school

De gehele Onderwijsavond op video


 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief