Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Goed gedaan! Niet huilen! Je bent zo slim!' en zeven andere opmerkingen die we beter niet tegen onze kinderen kunnen maken

26 augustus 2014

In een gastblog van opvoedcoach Shelley Phillips op lifestyleblog Lifehack.org beschrijft zij welke algemeen aanvaarde opmerkingen we vaak maken naar onze kinderen die onbedoeld meer kwaad dan goed doen. Over waarom het terloopse 'Je bent zo slim' beter vervangen kan worden door 'Wat heb je hard gewerkt' en waarom het goedbedoelde 'Niet huilen' de gevoelens van het kind ondermijnen.'Goed gedaan!'


'Goede jongen!'


'Wat een mooie tekening!'


'Stop daar nu mee, anders..!'


'Als je ... doet, dan krijg je ...'


'Je bent zo slim!'


'Niet huilen!'


'Ik beloof...'


'Waarom deed je dat?'


Bovenstaande tien opmerkingen maakt elke opvoeder of leerkracht geregeld. In de bijdrage op de website Lifehack.org beschrijft Shelley Phillips hoe je door deze opmerkingen te vervangen door andere woorden of gedrag kan vervangen om wel positieve resultaten te krijgen.


Een voorbeeld is het belonende 'Als je ... doet, dan krijg je...' waarmee kinderen worden 'omgekocht.' Hiermee leren kinderen dat er altijd iets tegenover hun gedrag moet staan en leren ze niet gewoonweg mee te werken uit het oogpunt van gemak en harmonie. Phillips suggereert kinderen te bedanken na hun hulp in plaats ervoor om te kopen.


Een ander voorbeeld is wanneer volwassenen middenin een woordenwisseling vragen waarom een kind iets gedaan heeft. In zo'n moment zal het kind reageren vanuit emoties en zich verdedigen. Het is handiger om het later te bespreken en het kind handvaten hiervoor te geven.


Lees het hele artikel waarin alle andere suggesties worden uitgelegd.


Shelly Birger Phillips is een Amerikaanse coach, oud-leerkracht en psycholoog. Zij ondersteunt anderen bij het leiden van een authentieker leven en schrijft hierover haar bewuste opvoedblog. 

Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief