Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Geen grote vernieuwing, maar een zwengel aan het rad: 'Zenk Joe!'

17 september 2012

Toshiro Kanamori schrijft in zijn boek: Levenslessen over het belang van bronervaringen voor kinderen. Hij stelt dat bronervaringen karaktervormend zijn en een levensveranderend effect hebben. Het bezoek van meester Kanamori aan Nederland heeft volgens Mark Weghorst op veel mensen in het  onderwijs ook die impact. Hoewel de praktijk die de 66-jarige Japanse leraar voorstaat geen grote vernieuwing kent en eerder een vanzelfsprekende manier is hoe met kinderen om te gaan. Wat maakt het dan wèl bijzonder? Zijn bijdrage.

Kanamori ís zijn methode (heel kort samengevat als: be happy, live life). Het zijn van Kanamori ademt in alles wat hij preekt. Hij is overtuigender dan de film, sprekender dan zijn boek.

Met zijn komst naar Nederland (3-12  september) bood hij mensen die hem zagen de kans op een eigen bronervaring. Uit de reacties die ik gekregen heb op zijn komst naar Hengelo lijkt het ook zo te werken. Ik heb in ieder geval zelf ook het idee dat ik iets bijzonders heb meegemaakt, waarvan ik de essentie moet zien vast te houden om het te kunnen verspreiden.

Hoe moet dat dan met al die mensen uit onderwijs en zorg die deze weken niet Kanamori hebben ontmoet? Zijn zij verstoken van deze inspiratie?
Ja en nee. Zij misten een bijzondere ervaring. Zonder twijfel. Maar er zijn genoeg kanamori’s over in Nederland: mensen die door hun doorwrochte manier van leven en vertellen over dat leven tot inspiratie kunnen dienen. Waarbij de ontmoeting met dat soort mensen ook kan leiden tot een bronervaring.
Maar ook door om je heen te kijken en dingen op te merken kun je die ervaringen vinden.

Het is een taak om in je leven te zoeken naar de aaneenrijging van bronervaringen. Dat kan je zelf ter hand nemen en daarvoor hebben we inderdaad niet een meester uit Japan nodig. Die meester uit Japan heeft daartoe wel een aardige zwengel aan het rad gegeven. Speciaal daarvoor: “Zenk Joe“!

Mark Weghorst organiseerde in het stadhuis van Hengelo de eerste avond met meester Kanamori in Nederland. Bijna 400 mensen waren daar aanwezig. Hij is verbonden aan Ouders & Onderwijs Twente.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief