Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Theo-Roos

Theo Roos (1959) is na omzwervingen in allerlei baantjes uiteindelijk in het onderwijs beland. In het onderwijs pakt hij alles aan wat voor zijn voeten komt. Bij het uitvoeren van al die taken komt hij erachter dat hij alleen in het werken met leerlingen echt verschil kan maken.

Theo Roos is op zijn school één van de initiatiefnemers van de musicaltraditie. Dat leidde tot het schrijven van een eigen musical over het leven van Gandhi. Een belangrijke les die Theo hiervan leerde is dat je als kind niet bijzonder hoeft te zijn om later groots te worden. Gandhi was een middelmatige leerling, (hij bleef zitten, speelde op school niet met vriendjes) maar zo kennen we hem niet. Vanuit die wetenschap kijkt Theo ook naar leerlingen: “de kinderen van nu hebben alles in zich, al lijkt het er niet op elk moment uit te komen”.

In zijn lessen creëert Theo een goede sfeer en veiligheid zodat leerlingen kunnen en durven leren. Die sfeer en veiligheid wordt echter ook beïnvloed door dingen buiten de groep en toen Theo in 2010 de eerste aflevering van Challenge Day zag, wist hij wat zijn volgende stap zou zijn. Hij ging naar Amerika om kennis te maken met de oprichters, volgde een workshop en kwam terug naar Nederland met de stellige overtuiging een soortgelijk programma op te zetten voor Nederlandse scholieren.

Zo richtte hij samen met Annemieke Kanters Checkitin! op. Checkitin! organiseert dagprogramma’s voor scholen om de veiligheid en sfeer op scholen te bevorderen. Het programma laat zien dat er overeenkomsten zijn in verschillen, dat laat zien dat je sterker wordt door elkaar te (er)kennen en dat laat zien dat het afdoen van maskers je niet kwestbaarder maar juist sterker maakt.

Theo onderschrijft de leidende principes van het kind, die verweven zijn met de visie van Checkitin!
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief