Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Zo’n leraar wil ik ook zijn'

2 september 2012

Meer dan 4000 mensen gaan meester Kanamori ontmoeten tussen 3 en 12 september. Met een groot aantal mensen wordt zijn 'schoolreis' door Nederland vormgegeven. In de aanloop komt een aantal organisatoren en steunbetuigers aan het woord in een korte inspirerende bijdrage. Vandaag: Theo Roos van Checkitin!.  'Zo’n leraar wil ik ook zijn' .

Met veel plezier kijk ik niet terug op mijn eigen schooltijd. Op de basisschool werd ik gepest en ook op de middelbare school hoorde ik er niet echt bij. Die ene leraar die het schoolleven draaglijk kan maken, ging ook aan mijn deur voorbij. School stond mij dermate tegen dat ik het in 5vwo voor gezien hield. Ik ben een high school drop out.

Tijdens de omzwervingen en baantjes die daaruit voortvloeiden, kwam ik er achter dat ik het leuk vond mensen te helpen met leren. Zo belandde ik na een late studie in het onderwijs: de beste stap in mijn werkende leven.

En nu, als leraar voor de klas, is het zó anders dan in mijn eigen schooltijd. Waar we toen met de hele klas tegen de leraar samenspanden, heb ik als docent het idee dat we het samen doen, dat we samen een weg afleggen waarin we elkaar nodig hebben.

Die ene leraar die ik niet heb gehad, daarvan kom ik er bij mij op het Amstelveen College een paar tegen. Zo’n leraar wil ik ook zijn. De basis is sfeer en veiligheid in een groep creëren. Dat valt niet altijd mee met maar twee lesuren in de week. Het gaat te ver om te zeggen dat ik één van hen ben, maar contact is voor mij op bepaalde momenten belangrijker dan de lesstof. Het gaat over samen werken, om het gesprek met elkaar.

Vanuit deze veiligheid en goede sfeer durven leerlingen te zijn wie ze zijn. Daardoor kunnen ze en willen ze leren. Leerlingen waarderen dat. Een oud-leerling schreef me laatst in een mail ‘dat gelijkheid tussen kind en volwassen voor een kind al ontzettend veel verschil uitmaakt in prestatie en zelfvertrouwen!’

Maar nu de volgende stap. Ik mag kijken hoe ik mezelf in dit proces kan verbeteren. Ik mag leren van meester Kanamori. Ik kijk er naar uit.

Theo Roos
Stichting Checkitin!
www.checkitin.nl

Wilt u zelf meester Kanamori ontmoeten? Klik dan hier voor de laatste informatie over kaartverkoop. Op enkele plaatsen zijn nog tickets te bestellen. Tijdens de Kanamori-week is een gratis onderwijskrant te verkrijgen van hetkind en is het boek  'Inochi no kyokasho - Levenslessen van meester Kanamori'  te koop. Meer info volgt via deze website. 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief