Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Jan Bransen

hoogleraar Filosofie, theater

Jan Bransen is hoogleraar Filosofie van de gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Een belangrijke rode draad door zijn academische en populairwetenschappelijke werk is zijn constante pleidooi voor het werken en leven vanuit ons gezonde verstand.

Dat doet hij onder andere op zijn blog (zie: persoonlijke website, hiernaast) en in zijn publieksboeken, waaronder 'Laat je niets wijsmaken. Over de macht van experts en de kracht van gezond verstand', waarmee hij in 2014 de Socrates wisselbeker won voor het ‘meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende’ filosofieboek. Verder maakte hij voor het multimediale tijdschrift iFilosofie een serie video-columns.

Daarnaast betreedt Jan Bransen ook met regelmaat het podium van wat hij zijn 'filosofisch theater' noemt: hij houdt voordrachten waarin hij als een kruising tussen schoolmeester, cabaretier en filosoof op theatrale manier het publiek te denken geeft. Liefst hardop nadenkend. Liefst met plaatjes.

Filosofie is voor Jan niet iets geleerds voor achter een bureau of voor in een bibliotheek. Filosofie is meer een houding dan een canon, meer iets van mensen die zich verbazen over de vanzelfsprekendheden die er in hun achteloze woordgebruik verstopt zitten, dan iets van erudiete geleerden die hun bronnen kennen.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief