Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Eefke Eijgenstein

Onderwijsvernieuwer, schoolmaker, kindertherapeut

Eefke Eijgenstein is mede-oprichtster van Iederwijs, een school waar kinderen konden kiezen hoe, wat, wanneer en met wie ze wilden leren. Voor zo een kindgerichte onderwijsvisie en innovatieve schoolpraktijk was vanaf 2002 - toen het in Schoonhoven begon met de eerste school - veel belangstelling. Iederwijs is nu geschiedenis mede door de politieke en maatschappelijke tegenwind. Het onderwijssysteem was er niet klaar voor, zo was de conclusie in een recent vertoonde NPO2-documentaire, De gelukkige klas. Maar voor het pionierswerk is met terugwerkende kracht veel waardering gekomen. Vooral in vernieuwend onderwijs wordt voortgebouwd op de weg die door onder meer de mensen van Iederwijs is vrijgemaakt. Een groot aantal democratische scholen in Nederland is mede geïnspireerd op de ervaringen in Iederwijs.

In 2018 heeft Eefke Eijgenstein met collega’s een basisschool in Leiden opgericht: MakED. Make Education faciliteert intrinsiek motiverend onderwijs. Ook werkt ze als kindertherapeute vanuit haar eigen bedrijf GezinsGeluk.

In de dialoogreeks ‘Samenspraak’ zet ze haar ervaringen met kinderen op papier. Op het NIVOZ-platform hetkind vind je enkele parels terug.

Over Iederwijs

A New Morning, co-create school with the children. The story, practice and results of an innovative school (2019), Bas Rosenbrand - Een pedagogisch en praktisch boek over de binnenkant van de school Iederwijs.
De gelukkige school. Hoe Iederwijs het onderwijs wilde veranderen (2017). Astrid Schutte. Een journalistiek-historisch boek over de onderwijsstroming Iederwijs.

www.iederwijs.info

Boekrecensies op NIVOZ-platform hetkind:

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief