Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Etiketten en experts: 'Dat zeg jij wel als moeder, maar ik weet beter, wacht maar...'

28 januari 2013

In 2011 nam Elvi Bakker de beslissing haar baan op te zeggen en zich volledig te gaan richten op de zorg voor haar kinderen. Daarvan draagt de oudste zoon een etiket. Zelf kijkt ze verder en kan ze voorbij de stereo-typeringen kijken. Lastig, maar niet onmogelijk. 'Het wordt pas echt vervelend wanneer ‘experts’ niet voorbij het etiket kunnen kijken. Het liefst nog met de woorden 'Dat kan jij nu wel zeggen, maar ik weet beter, wacht maar af.'  Haar blog.

Mijn oudste zoon heeft een etiket. Niet omdat ik het wil, of omdat de juf het wilde, maar omdat hij gewoon zo geboren is. Vlak na zijn geboorte kreeg hij hem opgeplakt. Het vloekte bij zijn perfecte kleine lijfje en zijn prachtige premature snoetje, maar er was niets aan te doen; het werd met atoomlijm op zijn voorhoofd bevestigd. Voor altijd.

Het heeft me in de jaren al een hoop energie gekost om mensen verder te laten kijken dan dit etiket. Om het individu achter het opvallende uiterlijk te laten zien en daarmee de stereotyperingen aan de kant te vegen. Dat is soms lastig, maar niet onmogelijk.

Vervelend wordt het pas wanneer ‘experts’ niet voorbij het etiket kunnen kijken en eigenschappen aan hem toebedelen die hij helemaal niet heeft. Het liefst nog met de woorden: “Dat kan jij nu wel zeggen, maar ik weet beter, wacht maar af”. ‘Experts’ met bevoegdheden die ouders aan de zijlijn kunnen zetten. De ‘ik heb er al zo veel gezien, ik ken ze van haver tot gort’-opmerkingen. Alsof hij een ding is, een heel ander soort mens. En van het ene etiket rol je noodgedwongen in het andere. ‘Rugzakkind’, ‘Zorgleerling’, ‘Statussymbooltje’. Ik hekel ze stuk voor stuk. Mijn kind heeft een naam.

Sinds een maand of zes heb ik ook een etiket. Toen ik het te horen kreeg, viel er een last van me af. Ik zou de hulp krijgen die ik zo hard nodig had. Praathulp, medicatie, begrip. Maar hoe kan het zijn dat ik zo blij ben met mijn etiket, terwijl ik zo mijn best doe mensen voorbij die van mijn zoon te laten kijken?  Lees verder

Dit blog is van Elvi Bakker en afkomstig van de website Gezinspiratie en met toestemming doorgeplaatst.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief