Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Eigen Kracht-conferentie bij leervragen: 'Waarom doen we dit niet vaker?'

12 mei 2012

Aan Karin, een meisje van tien met leerproblemen, was net een ‘rugzakje’ toegewezen. De ambulante gezinsbegeleider die het gezin van Karin al een tijdje ondersteunde, zette de familie op het spoor van de Eigen Kracht Centrale. Mieneke Muntendam doet verslag van de ontwikkelingen en het succes bij de werkwijze van deze unieke stichting, die bij leervragen of probleemsituaties in het onderwijs van betekenis kan zijn. Het laatste kalenderjaar is er meer dan 1000 keer een beroep gedaan op de Eigen Kracht Centrale. Karin was enthousiast: 'Wat is dit eenvoudig! Waarom doen we dit niet vaker?' Tijd dat onderwijsland op de hoogte raakt.

Terug naar Karin en haar situatie. De gangbare procedure was dat een onbekende hulpverlener - op basis van een aantal observaties op school - een handelingsplan zou maken. De ambulante gezinsbegeleider vroeg zich af of dit de juiste manier was. De geplande observaties, hoe correct ook uitgevoerd, zouden in zijn beleving geen recht kunnen doen aan de veelzijdigheid van de situatie waarin Karin zich bevond. Hij stelde daarom voor een Eigen Kracht-conferentie bij leervragen aan te vragen. De ouders van Karin en de school stemden daarmee in.

Voor Karins school was dit de eerste Eigen Kracht-conferentie. Ze waren er heel enthousiast over: “Wat is dit eenvoudig! Waarom doen we dit niet vaker? Geen ingewikkelde inspanningen en je kunt een enorme slag slaan in weinig tijd!” Die slag is zo ‘eenvoudig’ te maken, omdat alle mensen die er toe doen – de kring rondom Karin en haar ouders – tijdens een Eigen Kracht-conferentie bij elkaar komen om mee te denken en een Plan te maken. Dit gebeurt met behulp van een onafhankelijke Eigen Kracht-coördinator. Hij helpt de aanvragers bij het zo groot mogelijk maken van deze kring. De aanpak is echter niet pro-actief, maar vooral ondersteunend. Door vooral vragen te stellen zet hij  de mensen aan het denken en doen. Ze krijgen als het ware de regie weer in hun schoot geworpen.

Een Eigen Kracht coördinator is dus geen hulpverlener in de traditionele zin van het woord. Meer een verbinder en begeleider. Hij of zij blijft inhoudelijk volledig buiten de situatie. De hulpvraag staat centraal en de eigen kring van mensen is eigenaar.

Lees meer over Karin en haar EK-conferentie bij leervragen


Eigen Kracht Conferenties en onderwijs


Eigen Kracht-conferenties zijn op verschillende manieren verbonden met het onderwijs

Zo kan een zorgcoördinator van een school een Eigen Kracht-conferentie voorstellen voor een leerling met problemen thuis. Een Eigen Kracht-conferentie kan ook gaan over leervragen, zoals vragen over schoolprestaties of vervolgopleidingen. Bij een uit de hand gelopen conflict op school kan een Eigen Kracht-conferentie voor herstel worden ingezet. Daarnaast worden toekomstige hulpverleners en andere professionals tijdens hun beroepsopleiding vertrouwd gemaakt met de toepassing van Eigen Kracht-conferenties in hun werk.

Leervragen

Een leerling die vastloopt binnen een opleiding of dreigt uit te vallen, een leerling die nog niet weet welke kant hij of zij op wil, een leerling die een internationale sportcarrière heeft, een muziek- of dansopleiding op niveau wil doen of een wereldreis wil maken per zeilboot… Het zijn allemaal situaties die van grote invloed zijn op het functioneren van een jongere en zijn of haar schoolprestaties. Een Eigen Kracht-conferentie is dan heel geschikt. De conferentie is in deze situaties primair gericht op wat de jongere nodig heeft bij het leren.

Professionals in opleiding

De toepassing van Eigen Kracht-conferenties door (toekomstige) professionals, dat is het werkveld van het Platform Hogescholen & Eigen Kracht-conferenties. Het doel van het platform is om de visie achter deze nieuwe manier van werken integraal en structureel in te bedden in het onderwijs. In 2009 had de Hogeschool Utrecht een primeur met de eerste minor over het werken met de plannen van burgers. Veel hogescholen kennen inmiddels modules met actief burgerschap als uitgangspunt voor het werk van professionals.

Presentatie aanvragen

Onderwijsinstellingen die graag meer willen weten over Eigen Kracht-conferenties en over de toepassing daarvan in hun eigen context, kunnen een presentatie aanvragen.
Dit is en bijdrage van Rob van der Poel, zelf één van de 650 coördinatoren van de Eigen Kracht Centrale.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief