Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Eerste onconferentie over lerarenmaatschappen in Utrecht: 'Wil jij je rol als werknemer afschudden?'

4 februari 2014

Een bijeenkomst voor leraren die werknemersrol willen afschudden. Op zaterdag 22 maart vindt een evenement plaats dat in een aantal opzichten uniek is. Het onderwerp van gesprek zal zijn: de lerarenmaatschap (of: hoe organiseer ik de docent echt centraal?) Behoudens het gespreksonderwerp zal het gesprek gevoerd worden zonder agenda en de uitkomsten worden geheel bepaald door de inbreng van de aanwezigen. Een zogenaamde onconferentie. Plaats van handeling is de eigenzinnige havo-vwo school UniC in Utrecht. In de februari-editie van Van12tot18 een interview van Renske Valk met twee initiatiefnemers, Frank Weijers en Dick van der Wateren.

maatschapppIn de september-editie van 2013 schreef proceskundige Frank Weijers, ook oud-schoolleider en oud-docent, een artikel met de aansprekende kop ‘Echte ondernemers worden geen leraar’. In die bijdrage schreef hij onder andere:


Stel dat een aantal leraren besluit om zich in een maatschap te verenigen en een eigen school te starten. Dan zijn ze niet langer werknemers in loondienst met een takenpakket, maar ondernemende professionals die zelf, samen met hun collega’s, leiding geven aan hun school. De managers die worden ingehuurd zijn niet hun bazen, maar ze zijn bij de maatschap in dienst om leraren allerlei regelwerk te besparen. Zodat die zich voluit kunnen richten op het werk dat ze graag en goed doen. Eindelijk kun je voluit over je professionele ruimte beschikken. Je hebt niet langer directieleden boven je die menen het beter te weten en je van alles willen laten doen waar je geen zin in hebt en/of waarvan je de zin niet inziet.Weijers: 'Zolang leraren zich gedragen als werknemers in loondienst met een aantal taken, zullen schoolleiders hen niet als professional behandelen.'


Op het artikel kwamen veel reacties van verschillende soort; enthousiaste, ongelovige, cynische. Dat het kriebelde was wel duidelijk, Weijers had iets aangeraakt in veel leraren en lezers op een manier die aanzette tot actie.
Lees verder


van12tot18Deze wiki is voor deelnemers aan de eerste bijeenkomst voor geïnteresseerden in een lerarenmaatschap op 22 maart 2014. De bijeenkomst is een onconferentie en alleen bestemd voor leraren met een onderwijsbevoegdheid. Om deze onconferentie te kunnen hosten heeft UniC, de eigenzinnige havo-vwo school in Utrecht (Van Bijnkershoeklaan 2, 3527 XL Utrecht) op 22 maart haar gebouw ter beschikking gesteld. Inschrijving voor het evenement kan gebeuren via deze link of deze link of door een mail te sturen naar [email protected]

Raadpleeg de wiki met regelmaat om op de hoogte te blijven van belangrijke mededelingen.


Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief