Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Een schoolreünie na twaalf jaar: 'Zou het misschien zo simpel zijn?'

16 september 2016

Basisschool de Watertoren in Rotterdam moest sluiten wegens een te klein leerlingenaantal. Marlies Bras, kindertherapeute, is op de reünie, omdat zij er ooit werkte. Het leverde mooie herinneringen en verhalen op. En ook wijze lessen en overdenkingen: 'Wat had het toch simpel kunnen zijn als ik toentertijd wat meer vertrouwen had gehad in dat zij zelf wel wisten wat goed voor hen was!' Lees haar column: 'Nu zo'n twaalf jaar later.'


En wat doe je nu dan? Zo’n twaalf jaar later? "O, ik ben een begonnen met een opleiding en toen weer gestopt. Het jaar erna weer gestart, maar dat was het ook niet. Toen voor een derde keer. Dat is ook niets geworden. Toen ben ik gaan reizen. Dat vond ik fantastisch. Volgend jaar zomer ga ik weer aan een opleiding beginnen, want ik vind het wel belangrijk om een opleiding af te ronden. Dat wordt iets creatiefs. Nu werk ik en maak ik regelmatig reizen. Op dit ogenblik is mijn geld op, maar zodra ik weer genoeg heb, vertrek ik weer. Ik vind het geweldig. Je leert er zoveel mensen kennen en het is zo interessant om wat van andere culturen te leren", aldus een twintigjarige oud-leerling die als achtjarig dromerig jongetje een grote hekel had aan alles wat met school te maken had, en helemaal opbloeide van alle creatieve activiteiten die niets met die saaie schoolse vakken te maken hadden.

En jij? Waar ben jij mee bezig op het ogenblik? "Ik heb net mijn diploma gehaald. Ik ga volgend jaar verder studeren. Als ik daar dan mee klaar ben, ga ik nog een andere opleiding doen. Dat zal hard werken worden, maar ik wil het zo graag, dus ik ga het gewoon doen. Als dat gelukt is, heb ik mijn droom waargemaakt", aldus een achttienjarige die als serieus, introvert achtjarig meisje al haar werk tot in de puntjes verzorgde, keihard werkte om de rest bij te houden en haar werk altijd netjes op tijd af had.

En jij dan? "Ik doe Zorg en Welzijn. Ik ga met kinderen werken. Ik denk met probleemkinderen. Ik was ook een probleemkind, dat weet u vast nog wel. Haha, dat kunt u nooit vergeten zijn! Ik denk dat ik ze goed kan begrijpen. Dat scheelt. Misschien hoeven ze dan niet alles mee te maken zoals ik dat meegemaakt heb", aldus een achttienjarige die als tienjarige zoveel problemen had en gaf in de klas dat ze overgeplaatst werd naar een speciale klas voor “kinderen zoals zij”.

Lees verder

Marlies Bras is voormalig leraar en nu als kindertherapeute werkzaam. Op haar website publiceert ze vaker verhalen.

Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief