Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Een korte gedachte, op een stil moment: 'Waarom? – Eh, daarom!'

9 mei 2015

Caroline Munters is moeder, remedial teacher en kindercoach. Ze deelt tweewekelijks een verhaaltje, op zaterdagochtend. Een korte gedachte, op een stil moment.

zwangereEen 5 jarig kind tegen een zwangere vrouw: 'Hoe komt die baby eigenlijk in je buik?'
'Die is daar gegroeid.'
'Kan die bij mij ook in mijn buik groeien?'
'Nee…'
'Waarom niet?'

Kinderen zijn ontzettend nieuwsgierig. Wanneer je dan goed hebt nagedacht en een (naar jouw mening) duidelijk en volledig antwoord hebt gegeven, vragen zij hierop door: 'Waarom dan?' Tja, eh…

Het is voor ons als volwassenen vaak nog best een uitdaging om te vertellen waarom iets is, of waarom juist niet. 'Ja, eh, daarom!' is dan snel, maar niet erg effectief. Het kind vraagt deze dingen om de wereld te kunnen begrijpen. Daarom leert het kind niets, hij begrijpt er nog steeds niets van.

Wanneer je echt geen reden kunt bedenken, volstaat soms nog wel eens het antwoord: ‘omdat dat gewoon zo is.’ Verbaas je niet, kinderen voelen het feilloos aan wanneer dit het enige echte juiste antwoord is. Vragen ze toch door, vraag je dan af of dit wel echt het enige antwoord is, of misschien zei je het gewoon om er van af te zijn. Dat lukt dus niet!

Veel dingen zijn, als je er even over nadenkt, wel uit te leggen. Waarom de dingen gebeuren zoals ze gebeuren, waarom we doen wat we doen. Kinderen weten niet goed waarom ze de dingen doen zoals ze die doen, maar dat onderwerp is in een andere column al uitgebreid besproken. Wij volwassenen hebben heel goede redenen om te doen wat we doen. Wanneer kinderen de alom bekende ‘waarom-vraag' stellen, draai er dan maar niet omheen en zeg gewoon waarom dat is.

Om even terug te komen op die baby in de buik. Wanneer de papa-to-be probeert te helpen, en zegt: 'Daar moet je hard voor werken' en het 5-jarige kind hierop antwoordt: 'Nou, werk dan ook maar voor mij, want ik wil ook een baby in mijn buik!' Dan wordt het knap lastig om te zeggen wat je bedoelt…

Carolien Munters is remedial teacher in het Brabantse Giessen. Dit is haar website. Voor een hulpvraag in onderwijs, opvoeding of ontwikkeling.

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief