Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Door bewustwording van klagen het perfectionisme loslaten en constructieve gedachten krijgen'

20 juli 2014

Een maand lang minder klagen. Het idee dat in een bui opborrelt bij Xandra van Hooff zette ze onlangs in praktijk om. Het biedt, overdenkt ze, ook voordelen binnen haar werk. En het werkt na een poos bij haar. 'Wat ben ik vaak onderuit gegaan. Ik heb zo ongelofelijk op mijn tong gebeten als ik weer eens na een lange dag, vermoeid geconfronteerd werd met iets wat nog moest worden gedaan.' Haar blog.

imagesOnlangs ging ik de uitdaging aan om een maand minder te klagen. Ik schreef al eens eerder over het idee en meldde toen: 'Ik zal op mijn snufferd gaan, bloopers maken en tóch gaan klagen.' Maar dat is juist het mooie, ik hoef niet te ‘slagen’. Mezelf bewust worden van mijn uitglijder, deze eens goed besnuffelen en met nieuwe moed weer verder gaan. Door ermee bezig te zijn, wordt de wereld weer een beetje mooier, ook in mijn werk.

En wat was ik blij dat ik dat al van tevoren schreef! Want wat ben ik vaak onderuit gegaan. Ik heb zo ongelofelijk op mijn tong gebeten als ik weer eens na een lange dag, vermoeid geconfronteerd werd met iets wat nog moest worden gedaan. Of door lichamelijke ongemakken als pijnlijke knieën, omdat mijn lijf maar een lijf is. Of door klagende kinderen, die echt nergens lang tevreden mee lijken te zijn. Lang wachten op het schoolplein en geen tijd hebben om daar rustig te staan...

Wat goed om dan als toeschouwer jezelf en je situatie te kunnen bekijken en te bedenken dat dit pure weerstand is. Weerstand tegen dat wat is, tegen het leven zelf, weerstand tegen het NU, wat niet zo mooi is als je je had voorgesteld. Door me er van bewust te worden, kon ik ineens deze maand genieten van de regendruppels op mijn hoofd; dankbaar zijn voor een juf die mijn dochtertje echt niet zomaar van het schoolplein af zal laten gaan zonder dat ze weet dat er iemand is die haar op komt halen, ook als dat wat langer duurt dan verwacht. Ook kon ik genieten van de momenten waarop mijn lijf wel lekker voelde en ik meer vrijheid kreeg om te doen wat ik ook nog even moest doen.

Mijn Lief wist me gister te melden, dat hij merkte dat ik er mee bezig was. Na mijn eerste daverende lachbui hierom besefte ik me dat hij gelijk heeft. De komende maanden ga ik zeker door om me hiervan bewust te zijn. Maar zoals met alle goede dingen in het leven weet ik ook dat er op een gegeven moment ‘gewenning’ op kan treden. Dus volgend jaar staat ergens gewoon weer Een Maand Minder Klagen op mijn programma.

Het was een mooie maand om deze insteek ook samen met anderen te delen. Wat doet dat nu met je, minder klagen? Naast positieve reacties kwam, na ongeveer twintig dagen, een omslagpunt op Facebook: mensen gingen zelf delen wanneer er tóch geklaagd was. Een impressie van een maand proberen je bewust te zijn van je gedachten en minder te klagen. Hierbij een inventarisatie van de posts op de Facebook-groep ’30 dagen minder klagen’.

Prachtig vond ik deze: 'Wanneer ik me irriteer, merk ik dat het meestal is over iets wat al een verhaaltje is in mijn hoofd. Zeg maar een overtuiging of een mening over iets dat al bestaat. In de trant van: 'Kunnen de kids nu echt niet altijd zelf hun kamer opruimen?' Of: 'Kan de Belastingdienst echt niet beter zijn best doen om het makkelijker te maken?' Ik weet dat kinderen niet op hun zesde verjaardag op kamers kunnen en ik weet ook dat de belasting van alle Nederlanders bijhouden best een flinke klus is. Maar in mijn hoofd ga ik er dus blijkbaar vanuit dat alles overal perfect loopt en dat ik daar alleen maar tussendoor hoef te fladderen.'

127367495681401735_Vvz8Lj0O_fEline ging met ’30 dagen minder klagen’ aan de slag en beschreef in enkele posts haar leerproces. 'In mijn hoofd wilde ik alweer beginnen te mopperen maar iets weerhield me: bewustzijn… Ik vroeg me af waarom ik zou mopperen en klagen? Waarom laat ik het niet gewoon gebeuren? Waarom wil ik dat alles precies zo verloopt? Wat als het anders loopt, mag dat? Ik heb het losgelaten. Heerlijk!'

De tweede week schreef Eline: ‘Ik vond het al heerlijk om mensen te bemoedigen. Maar, nu ik meedoe aan '30 dagen zonder klagen', merk ik dat ik steeds meer ideeën in mijn hoofd krijg om het klagen om te zetten in iets constructiefs. Net of er ruimte in mijn hoofd ontstaat. Misschien door gebrek aan klagen, misschien doordat vernieuwende gedachten zo meer doorgang krijgen. Het voelt in ieder geval geweldig! Dit ga ik vasthouden!’

Om uiteindelijk in de laatste post te schrijven: ‘Momenteel gaat het me erg goed af om niet te klagen…zelfs niet in mijn hoofd! Er is een knop omgegaan bij mij die mijn ogen heeft geopend. En ik ga nu kiezen voor mezelf. Het mooie is dat het gevoel dat ik kan kiezen me nu zoveel geeft, dat ik geen reden meer heb om te klagen.'

Ps. Per 1 augustus start ik met '30 dagen Dankbaarheid' en dito Facebookgroep...

De kracht van Xandra van Hooff ligt in het leggen van verbanden tussen mensen, relaties en systemen. Op haar website www.xandravanhooff.nl staat meer te lezen. 
-

Onderwijsavonden in Driebergen
Aftrap al op 10 september --> Bestel!


Op woensdag 10 september - kort na de zomervakantie - start een nieuwe serie Onderwijsavonden in Driebergen. Luc Stevens duidt op die eerste avond de voorbije jaren, waarin vooraanstaande sprekers inspirerende bijdragen leverden ten dienste van onderwijsontwikkeling, Wat is de rode lijn, wat zijn  de vertrekpunten van waaruit we de dagelijkse praktijk tegemoet  treden?


De Onderwijsavonden worden gehouden in theater Maitland, op landgoed De Horst in Driebergen dat plaats biedt aan maximaal 300 mensen. We starten om 19.30 uur en vanaf 19.00 uur is er een inloop. Achter deze link leest u over de hele serie, ziet u  de exacte data en meer over de zeven sprekers. Een losse entreekaart kost 30 euro. Passepartout-kaarthouders betalen 175 euro en zijn verzekerd van een plaats op 15 januari (Peter Heerschop en Marcel van Herpen).

–> U kunt zich HIER aanmelden


---------------

Conferentie Leider zijn op 24 september


Deze conferentie in theater Maitland in Driebergen richt zich op schoolleiders, rectoren en bestuurders uit alle onderwijssectoren. De bekende denkers en wetenschappers Dolf van den Berg en Gert Biesta zullen de conferentie op woensdag 24 september inleiden en hun concepten presenteren aan de deelnemers. Marcel van Herpen en Luc Stevens zullen het begrip Pedagogisch Leiderschap uitwerken. Verder zullen deelnemers uitgenodigd worden om te reflecteren op hun eigen leiderschap en zal de conferentie rijk zijn aan voorbeelden van (school)leiders waarmee de deelnemers zich persoonlijk kunnen verstaan. --> KLIK hier.




Datum: woensdag 24 september 2014 – 9.00 – 17.00 uur.
Locatie: Landgoed de Horst, De Horst 1, Driebergen
Kosten: € 145,- inclusief boek

Of ‘Leidinggevende, wie ben je’ van Dolf van den Berg, Luc Stevens en Roland Vandenberghe.
Of ‘Zichtbaar! Ambities van schoolbestuurders in persoonlijke verhalen’ door werkgroep Zichtbaar!



Aanmelding[email protected]


Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief