Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'De schoolbestuurder van de toekomst is geen rekenmeester, maar een verhalenverteller’

5 september 2012

'De succesvolle bestuurder van de toekomst is geen rekenmeester, maar een verhalenverteller’. Henk Hagoort (bestuurder Nederlandse Publieke Omroep) duidde tijdens het Turner zomer event met deze stelling zijn visie op de gewenste rol van bestuurders in de publieke sector. Hij roept bestuurders op om op zoek te gaan naar hun idealen en aandachtig te luisteren naar wat medewerkers drijft  en wat voor hen betekenisvol is. Ook binnen het onderwijs.

"In het publieke domein staan de traditionele instituties onder druk. Scholen, de rechterlijke macht, zorginstellingen, de publieke omroep; ze genieten net als de politiek weinig vertrouwen. Het probleem is volgens mij dat de idealen en de verhalen uit het publieke domein zijn verdwenen. Onze idealen zijn onherkenbaar geworden, we praten niet meer de taal van onze medewerkers en we vertellen niet meer de verhalen uit de praktijk waar gewone mensen zich in herkennen.”

Hagoort’s diagnose: het ideaal heeft plaatsgemaakt voor de markt en het verhaal heeft het afgelegd tegen het systeem. Bestuurders zijn rekenmeesters geworden.

Hier vindt u zijn volledige voordracht. Henk Hagoort - idealen en kleine verhalen

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief