Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De leraar die ik ben: 'Verwondering en autonomie hebben altijd centraal gestaan'

4 september 2012

De authenticiteit van Mr. Kanamori, zijn oprechtheid en zijn visie op onderwijs, is een voorbeeld voor veel leraren. Roel van Dael werd geprikkeld door vragen die over zijn kern als leraar gaan. Waarom ben jij de leraar die je bent? Wat zijn sleutelervaringen in jouw biografie en waar haal jij inspiratie vandaan? Zijn bijdrage. 'Verwondering en autonomie hebben altijd centraal gestaan'.Ik wilde al zo lang, zo graag de natuur in Costa Rica opsnuiven. Zien en voelen. Met een paar woorden Spaans in mijn rugzak is deze reis een geweldige ervaring geworden, een die enorm heeft bijgedragen aan de ontwikkeling als persoon. Ik verwonderde me over alles, wilde leren, wilde weten!  Ik heb succes opgedaan door dingen te doen, waarvan ik tevoren niet wist hoe ik ze moest doen.

Verwondering en autonomie hebben altijd, onbewust, als enkele kernwaarden binnen mijn onderwijs centraal gestaan.  Ik werd me nog eens bewust van de betekenis van deze twee woorden toen we kort voor de zomer als leraren bijeenkwamen en uitwisselden over wat meester Kanamori in ieder van ons losmaakt. Als mens en vooral als leraar, ten gunste van de kinderen in onze klas.

Als ik u nu het beeld schets van kleine groepjes mensen, zittend aan picknicktafels, op een prachtig landgoed in Driebergen, te midden van oeroude eikenbomen en een gezellig kampvuur, ben ik ontzettend blij dat ik daar deel van heb  uitgemaakt

Roel van Dael
OBS ’t Palet in Weert

Heb je zelf een bijdrage als leraar voor hetkind?
Stuur je tekst naar [email protected]  


Meester Kanamori, de bekendste leerkracht van Japan, is in Nederland en geeft het antwoord op de vraag wat de opdracht van het onderwijs moet zijn: Leerlingen voorbereiden op het leven, met aandacht voor het individu, de ander én het collectief. Duizenden leraren en schoolleiders in Nederland  omarmen deze opdracht. Zij ontmoeten Mr. Kanamori en elkaar tijdens diens bezoek aan Nederland, tussen 3 en 12 september 2012. In deze tijden van grootste plannen en structuurwijzigingen in de politiek, laten zij zien dat het de mens zelf is die het verschil kan maken.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief